Увоз азотног ђубрива и безводног амонијака биће ослобођени плаћања царине у наредних шест месеци како би се стабилизовало домаће тржиште и обезбедиле довољне количине ових производа неопходних за сетву и развој пољопривреде, саопштила је данас Привредна комора Србије (ПКС).

Додаје се да је то резултат успешно реализоване иницијативе

ПКС-а и њених чланица из Удружења за хемијску индустрију и Удружења за биљну производњу према Влади Србије и надлежним министарствима пољопривреде и финансија.

„Одлична је вест да је усвојена ова иницијатива привреде, јер на тржишту Србије тренутно не постоји довољна количина азотних ђубрива која се користе током сетве. Овом мером биће омогућен бесцарински увоз и олакшано снабдевање пољопривредника“, оценио је секретар Удружења за хемијску индустрију ПКС-а Драган Стевановић.

Он подсећа да је на светском тржишту несташица минералних ђубрива, а да се зависност од увоза може спречити само уколико домаћа производња брже расте од потрошње ђубрива.

„Треба обезбедити добру снабдевеност српског тржишта минералним ђубривима, да би пољопривреда могла да примени неопходне агромере и да би се даље развијала“, додао је Стевановић.

Оценио је да је отвореност српског тржишта, посебно за азотна ђубрива, једини начин за његову стабилизацију и редовно снабдевање.

ПКС подсећа да у Србији постоје три произвођача минералних ђубрива, Еликсир Прахово, Еликсир Зорка и ПРОМИСТ.

Годишња производња достиже око 550.000 тона НПК ђубрива и између 30.000 и 50.000 тона УАН ђубрива.

Србија у просеку увози 450.000-500.000 тона азотних ђубрива и 200.000-250.000 тона НПК ђубрива, највише из Руске Федерације, Аустрије, Румуније, Мађарске и Хрватске, наводи ПКС.

ТопПрес/ Извор: Танјуг