Увоз речне рибе у Србији за 11 месеци прошле године порастао је за 300 одсто у односу на исти период прошле године, показали су подаци Привредне коморе Србије.

Уколико Србија жели да повећа производњу рибе неопходно је да рибњаке ослободи водног доприноса и уведе посебну финансијску помоћ рибњацима за сваки килограм извежене рибе, изјавила је за Танјуг виша саветница у Удржењу Привредне коморе Србије (ПКС) за сточарство Мирјана Мишчевић.

„Само извоз рибе може повећати производњу, а ми нашу рибу не извозимо у земље ЕУ. Стога Управа за ветерину мора омогућити извоз рибе у ЕУ“, казала је Мишчевић.

Говорећи о ситуацијама у другим земљама, које производе рибу, Мишчевић каже, да су на пример рибњаци у Чешкој и Хрватској ослобођени плаћања водног доприноса, а Хрватска за сваки килограм извезеног шарана плаћа рибњацима један евро.

Она је навела да су домаћи рибњаци у тешком положају.

„Помоћ рибарству је неопходна. Потребно је укинути све водне доприносе, омогућити извоз речне рибе у ЕУ и давати по један евро за сваки килограм извезене рибе као што то раде наши конкуренти“, закључила је Мишчевић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг