Србија ће ове године добити две нове регионалне лабораторије за тестирање, у Новом Саду и Крагујевцу, које ће бити изграђене средствима из кредита Светске банке, чиме ће капацитет тестирања бити до 10.000 узорака на дневном нивоу, изјавио је данас државни секретар Министарства здравља Берислав Векић.

Векић је рекао да је план да у другој половини ове године буду завршене регионалне лабораторије у КЦ Војводине и КЦ Крагујевац које ће, како каже, уз лабораторије „Ватрено око“ у Београду и Нишу значајно унапредити капацитете тестирања у нашој земљи.

„Тренутно имамо више од 6.000 обрађених тестова на дневном нивоу, тако да очекујемо да ће у будућности капацитет бити до 10.000 тестова дневно“, казао је Векић за Танјуг.

Светска банка (СБ) и Влада Србије потписаће ускоро Споразум о зајму 100 милиона долара, које је та финансијска институција јуче одобрила нашој земљи за имплементацију Пројекта хитног одговора на Ковид 19.

Како каже Векић, кредит ће бити намењен за решавање проблема у здравству са којима се наша земља суочава у борби против корона вируса.

Реализација пројекта изградње две нове лабораторије почеће после преузимања финансијских средстава и урађене техничке спецификације, предрачунске вредности, кадровског плана, капацитета лабораторије…

Сем тога, кредитна средства су намењена и постављању епидемиолошких пунктова за брзо тестирање на аеродромима у Београду и Нишу и на граничним прелазима и њиховом увезивању у јединствен информациони епидемиолошки систем.

„На овим пунктовима ће бити евидентирани сви наши грађани или страни држављани који прелазе границу, а ту ће моћи и да се тестирају, тако да ћемо имати базу података о свима и јасну евиденцију о томе ко улази у нашу земљу и да ли је позитиван на вирус или не“, навео је Векић.

Додао је да ће део средстава бити искориштен за модернизацију здравственог система и набавку већег броја магнетних резонанци, скенера, мобилних рендген апарата, мониторинга у интензивној нези, најмодернијих болничких кревета и санитетских возила за домове здравља и болнице.

ТопПрес/ Извор: Танјуг