Горњи Милановац – Александар Алемпијевић један је од младих пољопривредника који је захваљући подршци Министарства за бригу о селу купио сеоско домаћинство у вредности од десет хиљада евра. Овај 26. годишњи младић из околине Горњег Милановца нема намеру да напусти своје село па је његов нови дом , на свега 200 метара од родне куће у Горњим Бањанима.

Александар је седма генерација Алемпијевића који остаје у свом селу . Његово ново домаћинство богато је воћњацима старих заборављених сорти које он планира да сачува, али и да подиже нове засаде.

Александар је са кућом добио и сушару чију адаптацију већ планира како би воћу додао вредност, а када је реч о пласману, оснивање задруге решиће и тај проблем.

Александар уз помоћ Министарства купио кућу, фото: ГЗС

Спровођење овог Програма од националног је значаја , примењује се на читавој територији републике Србије и за његову релаизацију од посебне је важности ангажовање јединица локалних самоуправа и градова.

Александар је имао подршку Канцеларије за пољопривреду општине Горњи Милановац и како каже, без њихове помоћи тешко би остварио свој сан.

Програмом је као и прошле године предвиђена додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику и пољопривредницама до 45 година за куповину сеоске куце са окућницом.

Милка Недељковић, Канцеларија за пољопривреду општине Горњи Милановац, Фото: ГЗС

Реч струке млади данас строго поштују јер знање како кажу нема цену, заснивању нове засаде , препознали су значај удруживања и начин како да конкуришу за подстицаје који ће им олакшати пољопривредну производњу.

Ипак, овај ветар у леђа, који су уз помоћ државе и Министарства за бригу о селу добили , не само да им је обезбедио кров над главом, већ је и селу удахнуо нови живот.

Фото: ГЗС

Прилог емитован у емисији Бразде, на Првом програму РТВ.

 

ТопПрес/ ГЗС