Један швајцарски имунолог је, према сопственим наводима, развио кандидата за вакцину против корона вируса, која би, након успешног тестирања, могла можда већ да се користи током ове године.

Мартин Бахман са универзитетске клинике у Берну намерава да потребне студије и процес одобрења прође што је брже могуће, да би већ у октобру у Швајцарској могла почети масовна вакцинација.

Надзорна комисија у здравству „Свисмедик“ потврдила је разговоре са Бахманом и другим истраживачима који раде на вакцини против корона вируса.

„Временски план је веома оптимистичан, али није немогућ“, рекао је портпарол Свисмедика Лукас Јаги, преносе медији на немачком говорном подручју.

Он је указао да ће, због хитности услед пандемије, процес одобрења трајати не месецима, већ недељама, преноси бечки дневник „Естерајх“.

Ако буду сви услови за одобрење испуњени одлука ће бити могуће пре краја године, најавио је он.

Прво мање тестирање на људима, према Бахману, почеће у јулу.

„Придржавамо се свих прописа, само што ћемо процес убрзати“, рекао је он.

Свисмедик истиче да у одређеним случајевима, када постоји болест опасна по живот, као што је актуелна, постоји могућност давања временски ограничног одобрења пре завршетка клиничке студије.

Први резултати студије, која обухвата три фазе, показаће делотворност вакцине, као и да ли има опасне ефекте.

Бахман, приликом израде своје вакцине, полаже на честице сличне вирусу, које у телу изазову реакцију одбране, чиме се подстиче имуни систем да се у случају инфекције успешно бори против вируса.

На сличној основи делују и вакцина против Папилома вируса (ХПВ) и хепатитиса Б.

ТопПрес/ Извор: Танјуг