У Србији је бар једном дозом вакцинисано 1,356 милиона грађана, а ревакцинисано 913.000 људи, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Такође, рекла је да се нада да ће наредне недеље моћи да се попусте мере пошто сада, како је рекла, бројке стагнирају.

„Данас је било 5.226 заражених, што је око 30 одсто од тестираних“, рекла је Брнабић.

Она је изразила очекивање да ћемо у наредних неколико дана прећи број од милион ревакцинисаних људи.

Премијерка каже да је уведена и трећа категорија, а то је потпуно имунизованих односно заштићених грађана, код којих је прошло три недеље од ревакцинације и да њих има 564.663, што је мало испод 10 одсто пунолетног становништва.

Истиче да се епидемиолошка ситуација анализира на свака два сата и да се ту пре свега води рачуна о три ствари: здрављу нације, привреди и менталном здрављу становништва.

Сваки дан размишљамо када можемо да попустимо мере, али најважније је да дамо подршку здравственим радницима, јер они сада највише трпе, додала је премијерка.

Преко портала се дневно пријављује око 10.000 грађана, додала је Брнабић и изразила очекивање да ће бити више људи пријављених за вакцинацију на селу уз подршку локалним самоуправама.

Истакла је да ће вакцинацију додатно убрзати нове количине вакцина које треба да стигну у Србију, а то је додатних 500.000 Синофарм вакцина почетком априла.

Брнабић је додала да се очекује 5. априла и додатних 106.000 Фајзерових вакцина.

Када је реч о даљој помоћи привреди, Брнабић каже да ће већ сутра у влади бити одржани састанци са представницима сектора који су највише погођени кризом.

Казала је да су показатељи привредног раста у првом кварталу ове године мало бољи него што се то очекивало, али да треба имати у виду да је прошле године раст у првом кварталу био већи од шест одсто и да је зато био очекиван пад у односу на тај резултат.

„Индустрија наставља да расте и види се опоравак. То нас охрабрује“, додала је Брнабић.

Одговарајући на питање посланика СПП – УС С Самира Тандира када ће бити попуштене мере, Брнабић је рекла да влада и Кризни штаб покушавају да направе добар баланс између здравља становништва и здравственог система, као и потреба привреде.

ТопПрес/ Извор: Танјуг