Већа казна за рад на црно него за смрт радника

Већа казна за рад на црно него за смрт радника

Од повреда на раду у Србији су у прошлој години страдале 53 особе, а 779 задобило је тешке телесне повреде.

Ова година је проглашена годином безбедности и здравља на раду, а надлежни најављују измену закона којим ће се пооштрити казне и боље заштитити радници.

Како преноси РТС, у протеклих 12 година, живот је радећи свој посао изгубило 440 људи. Последњи случај забележен је на градилишту у Новом Саду, а прошле године смртних случајева било је и на великим градилиштима у центру Београда, у Улици Кнеза Милоша и у „Београду на води“.

Само због страдања радника приликом изградње објекта у Улици Кнеза Милоша, инспекција је поднела пет кривичних пријава, али у Управи за безбедност и здравље на раду Министарства за рад кажу за РТС да нису добили обавештења да су ти случајеви решени.

Директорка те управе Марина Фуртула објашњава да када се деси тешка или смртна повреда на раду, инспекција рада излази у надзор и налаже мере за отклањање недостатака, или покреће прекршајну, тј. кривичну пријаву, и ту се, како каже, улога Министарства рада завршава.

Фуртула наводи и да се дешава да се радници разбеже са градилишта када инспекција дође, а да су то урадили и јуче, када је Хитна помоћ дошла да збрине тешко повређеног радника на једном београдском градилишту.

Коментаришући то што је казна за рад на црно два милиона динара, док је за несрећу у којој радник изгуби живот максимална казна милион динара, истиче да се ради на новом закону у којем ће посебна пажња бити посвећена казненој политици.

Јавну расправу очекујемо на пролеће, каже Фуртула и објашњава да се услови за безбедност на раду односе на све послодавце једнако, било да је реч о државним, приватним или страним фирмама.

„Прво је одговорност на послодавцу који треба да примени све мере и заштити раднике. И радници су одговорни уколико се не поштују те процедуре, а Инспекција за рад врши надзор над применом тих прописа“, наводи Фуртула.

Према њеним речима, у прошлој години је од 53 смртна случаја 16 било у прерађивачкој индустрији, а 15 у грађевинарству.

„То чини 58 одсто од укупног броја смртних повреда на раду, док је веома велики број тешких повреда на раду у прерађивачкој индустрији, али имамо смањен број тешких повреда на градилиштима“, додаје Фуртула.

Што се тиче надокнаде штете, напомиње да у овом тренутку повређени радници и породице преминулих радника могу да остваре то право једино преко дуготрајних судских поступака, а да ће новим законом и то пробати да реше.

„Желимо да помогнемо и овим радницима који беже са градилишта – да не треба то да раде, јер ово министарство ради све у интересу радника, да заштитимо њихова права и повећамо ниво њихове безбедности и здравља“, рекла је Фуртула и поручила да је живот сваког радника непроцењив.

ТопПрес/ Извор: Танјуг