танјугтанјуг

Запослени у центрима за социјални рад и у домовима за смештај деце и одраслих могу у наредном периоду да очекују повећање плата, али и центри повећање броја радних места. О овом вишегодишњем проблему социјалне заштите преговарају министри за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и финансија, али конкретне мере још нису обелодањене.

Према речима Зорана Ђорђевића, министра за рад, у центрима је евидентно да недостаје кадар, али не може се тачно оценити колико људи је неопходно запослити. Он је нагласио да је један од најважнијих задатака његовог министарства реорганизација ових установа, што подразумева и побољшање њихове инфраструктуре, јер су услови рада такође битан сегмент.

Мирјана Вељовић, председница Синдиката запослених у социјалној заштити, сматра да је ова област годинама на маргинама друштва.

Недостају нам стручни радници у центрима с високом стручном спремом, али и медицинско особље са средњошколском дипломом, попут неговатеља у домовима за старе – каже наша саговорница. – Они све чешће одлазе у земље Европске уније, где су много боље плаћени. Месечно узме неплаћено или потпуно напусти посао од 10 до 15 медицинских радника. Њихова плата је овде око 30.000 динара, а у иностранству знатно виша. Зарада оних са факултетском дипломом је око 55.000, док су спремачице на минималцу.

Министар Ђорђевић најављује да ће убудуће у центрима за социјални рад да раде стручни људи, који су се образовали за ту сврху, али ће они морати да прођу неку врсту кадрирања, односно профилисања, да би се видело ко је добар за коју врсту посла.

 

МАЊАК РАДНИКА

Пре одлуке о забрани запошљавања у јавном сектору, у социјалној заштити радило је око 11.000 људи, а сада их је 9.776. Не попуњавају се чак ни она радна места с којих људи одлазе у пензију, напуштају посао или су добили премештај у други сектор.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Ј.Ж.Скендерија