На порталу еУправа доступна је нова услуга електронског извода из матичне књиге рођених, који грађани могу да добију бесплатно а максимални рок за његово достављање је осам дана, изјавила је данас за Танјуг Биљана Марић, помоћница директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу.

Извод у електронском облику има снагу јавне исправе у складу са прописима.

Захтев за добијање извода из матичних књига, било да је реч о изводу из матичне књиге рођених, венчаних или умрлих може се поднети на порталу еУправе. Услуга нова на порталу еИзвода из матичних књига је доступна свим грађанима који имају налог на порталу електронске управе, који се пријаве путем мобилне апликације, користећи ConsentID или квалификовани електронски сертификат, рекла је Марић.

Она је објаснила да се услуга добијања извода може покренути са мобилног телефона, рачунара, лап- топ рачунара, у било које време и са било ког места, уз Интернет конекцију.

Она је рекла да се захтев може поднети лично, за себе, своју децу, крвне сроднике, а може се чак и поднети захтев као овлашћено лице, с тим што на апликацији има могућност да се аплоудује, односно подигне овлашћење по коме је неко овлашћен да може да узме било коју врсту извода.

Максималан рок за достављање извода је осам дана јер је за издавање извода неопходан људски фактор, тако да колеге које су запослене у Министарству локалне управе државне самоуправе, односно матичари су ти који нам достављају извод – да ли је реч о електронском или папирном облику, рекла је Марић.

Она је истакла да је заинтересованост за издавање извода велика, а првенствено за извод у електронском облику који се не плаћа.

Уколико се извод у електронском издању одштампа, штампани примерак представља његову копију, а веродостојност података се проверава очитавањем QR кода са самог извода.

ТопПрес/ Извор: Танјуг