За разлику од претходне две године, када је услед ковида била онемогућено да се путује, пре свега по Европи, велико интересовање влада за путовања током продуженог викенда и државног празника Дана примирја у Првом светском раду.

Сви капацитети у Србији су готово попуњени, истиче за Танјуг директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије – YUTA, Александар Сеничић.

„Сада је повећано интересовање, скоро сви капацитети у Србији који су занимљиви за боравак наших гостију, пре свега планине, бање, градови, углавном су попуњени, али сам сигуран да ће они најупорнији наћи место“, рекао је Сеничић Танјугу.

„Када говоримо о иностраним аранжманима, пре свега европски градови у нашем окружењу – Солун, Атина, Истанбул, Софија, Будимпешта, Праг, Беч, северна Италија, то су све аранжмани који су били врло популарни, а доста јефтини. Цене су се кретале од 80 до 130 евра. Али ту су и градови у непосредном окружењу, као што су Скопље, Охрид, Сарајево, Требиње, били су тражени. Постојало је велико интересовање путника из авио аранжмана за Рим, Барселону, Валенсију“, рекао је Сеничић.

Према његовим речима, увек је већи број људи који се одлучује за аутобуски превоз, с обзиром на цене које су изузетно конкурентне у односу на било коју другу понуду, па чак и на понуду смештаја у Србији.

„Кад је реч о авионским аранжманима, то по логици ствари имамо далеко мањи број седишта, места, па и путника, али ово године је интересовање и за путовање авионом у европске градове било далеко веће у односу на протекле две године“, рекао је Сеничић.

„У Србији су најтраженија и најпопуларнија места Копаоник, Златибор, Дивчибаре, Врњачка Бања, Соко и Пролом бања. У непосредном окружењу је и Република Српска врло актуелна, Бања Лука и Требиње, али у Србији имамо и повећање гостију у градовима“, казао је Сеничић.

„Све услуге су поскупеле, имамо једну инфлацију у времену у којем живимо, повећање цена енергената је утицала на то, па су цене поскупеле у Србији. Када говоримо о услугама у хотелијерском сектору између 15 и 20 одсто“, рекао је Сеничић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг