Иако се зна шта га изазива и како може да се спречи, од рака грлића материце у Србији сваког дана умре једна, а оболе четири жене. Статистику могу да промене превентивни прегледи, а посебно ХПВ вакцина, која је недавно стигла у домове здравља широм Србије.

Препоручена је и бесплатна, а биће је довољно за све заинтересоване, поручују надлежни. Велико интересовање за ХПВ вакцину изненадило је и здравствене раднике.

„Након уласка вакцине у Дом здравља, то је било до четвртка, ми смо потрошили 70 посто вакцина. Правимо чак и спискове за заинтересоване родитеље који желе да вакцинишу своју децу“, каже др Анета Јовановић, начелница педијатрије Дома здравља „Палилула“.

Родитељима који се и даље двоуме да ли њихово дете да прими вакцину помоћ нуди удружење родитеља.

„Ми ћемо одржавати трибине, скупове у целој Србији где ће родитељи моћи на један лакши начин да добију одговоре од стручњака, лекара који се баве баш овом темом. С друге стране, ми смо отворили и нови сајт хпвинфо.рс“, наводи Гордана Племић из удружења „Родитељ“.

„Планиране су у наредном периоду едукације здравствених радника који ће спроводити имунизацију и такође ћемо радити са Министарством просвете на информисању родитеља и адолесцената у школама“, додаје проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО.

О трошку државе могу да се вакцинишу и девојчице и дечаци од 9 до 19 година.

„Ово је прва препоручена вакцина која је бесплатна о трошку државе за све дечаке и девојчице узраста од 9 до 19 година. Ради се о деветовалентној вакцини која је златни стандард по препоруци струке, од стране СЗО ова вакцина је категорисана међу најефикасније и најбезбедније вакцине“, наглашава директорка РФЗО.

„Данас примљена вакцина значи да у будућности жене могу бити безбедне што се тиче карцинома грлића материце, али не само грлића материце. Ту су и карциноми вагине, усне дупље, ждрела, аналне регије. Мушкарци нису само преносиоци, него и они могу да оболе“, поручује др Александра Костић, гинеколог у Дому здравља „Чукарица“.

Уз помоћ ХПВ вакцине, Аустралија, Шведска, Данска на путу су да искорене рак грлића материце.

ТопПрес/ Извор: РТС