Топола – Некада је свака кућа мирисала на домаћи хлеб али са променама животних навика и нешто бржим темпом живота тај мирис хлеба који нас све враћа у детињство све ређе се може  осети. Ипак у једном домаћинству надомак Тополе скоро свакога дана двориштем се шири мирис хлеба и то не било каквог. Домаћица Вера Лазаревић припрема посебан хлеб и то два дана а рецептура није ни мало једноставна.

Хлеб који се припрема два дана, фото: ТопПрес

„Другачији је, компликованији али мени ништа не пада тешко јер волим то да радим. Овај хлеб се меси два дана. Претходан дан се замеси тесто које се развлачи и преклапа као када правите салчиће. Што се више пута развуче и преклопи лепши је. Такође му посебан укус даје и домаћи прављени квасац који је направљен од ражаног брашна, то је пре свега један здрав хлеб, домаћи и веома укусан“, каже за ТопПрес, Вера Лазаревић из Тополског засеока Ваганац.

Према речима ове домаћице, многе даме су покушале да припреме овај хлеб, али нису успеле.  Вера је за ову врсту хлеба постала прави мајстор јер већ постоји интересовање и  да се купи па јој није тешко да дневно умеси и по неколико комада.

Домаћи квасац, фото: ТопПрес

„Осим другачијег укуса он је и визуелно посебан. Ретко где можете видети хлеб који је овако нашаран и који захтева тако другачије мешење. Тесто које смо претходног дана замесили и обрадили, преноћи у фрижидеру, а онда непосредно пред печење, извадим га из корпице, преврнем и са те доње стране нашарам, односно исцртам га, јер ће за време печења да препукне и онда када има своје шаре лепше ће изгледати. Такође се пече у поклопљеном суду који је загрејан пред печење и све то му даје посебан изглед и диван укус“, објашњава Вера.

Вера припрема посебан хлеб, фото: ТопПрес

Овако припремљен хлеб оставља свакога без даха, јер ретко ко може бити имун на мирис топлог хрскавог хлеба који је припремљен у кухињи и испечен у загрејаној рерни Смедеревца.

ТопПрес

Фото: ТопПрес