Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је данас да ће током наредне недеље Путеви Србије у сарадњи са Министарством грађевинарства расписати тендер за уређење 20 одморишта који се налазе на постојећим ауто-путевима.

„Жеља нам је да изабраних 20 одморишта претворимо у зелене пумпе, тако да ће један део одморишта бити намењен за пумпу са брзим електропуњачима. Такође, биће дозвољено да победници на тендеру на том месту поставе продавницу, односно кафић, као и остале садржаје било које друге бензинске пумпе“, рекао је Весић за Танјуг.

Он је позвао све који желе да учествују на тендеру да се јаве, и истакао да су отворени за домаће и стране компаније.

„Желимо да веома брзо добијемо зелене пумпе, како бисмо имали инфраструктуру које друге земље ЕУ немају“, нагласио је министар.

Навео је да очекује да се у наредном периоду постави нових 200 пуњача на ауто-путевима, чиме ће се Србија изједначити са земљама које имају најразвијенију инфраструктуру у Европи, када су у питању електро пуњачи, као и да је то један од циљева Министарства.

Весић је додао да ће Министарство грађевинарства иницирати Измене и допуне закона о коришћењу јавних добара на основу кога ће тражити нове субвенције за кориснике електричних возила приликом коришћења ауто-путева.

„Они који су од прве до четврте категорије, на основу Измене закона, уколико буде усвојен на Скупштини, добиће 13 одсто попуста на коришћење ауто-путева, док ће они који су четврта категорија остварити попуст од 10 одсто“, рекао је министар.

Весић истиче да на тај начин желе да стимулишу возаче, као што држава и ради стимулацијом у износу од 5.000 евра за куповину електричних аутомобила.

„Желимо да допринесемо како би се људи лакше одлучили да користе ову врсту возила“, навео је Весић.

Када се ради о соларним панелима, Весић каже да су до сада постављени на управној згради Путева Србије и наплатним станицама у Пећинцима, Инђији и Сремској Митровици, а да ће у будућности бити постављени на свим наплатним станицама.

„У склопу проширења 26 наплатних станица на Моравском коридору и ауто-пута од Руме до Шапца планирана је инсталација соларних електрана на свакој од њих“, рекао је он.

Весић подсећа да тренутно имамо осам брзих електро пуњача на путевима, а да је у току тендер за још 10 њих.

Подсетио је да је Изменама и допунама закона о изградњи уведена обавеза до краја наредне године за све који имају регуларне пумпе на ауто-путевима, да на одређени број места за точење горива морају да имају електро пуњач, тако да ће и постојеће пумпе имати те пуњаче.

„Када све то будемо завршили Србија ће имати добру инфраструктуру за возила на електрични погон“, истакао је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг