foto-tanjug-dimitrije-nikolic

НАТО вежба „Србија 2018“, у којој ће око 2.000 учесника из 38 земаља увежбавати уклањање последица ванредних ситуација, почиње свечаношћу у Младеновцу на којој ће присуствовати генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и председник Александар Вучић.

Реч је о тродневној теренској вежби управљања последицама ванредних ситуација коју организују МУП и Евроатлантски координациони центар за ванредне ситуације у Младеновцу, Сопоту и Аранђеловцу. Како су раније навели у МУП-у, вежба ће пружити шансу за увежбавање међународне сарадње и јачање способности тимова из различитих држава да заједно провежбају широк дијапазон операција уклањања последица ванредних ситуација.

– Своје умеће пред колегама из више држава показаће припадници тимова за спасавање из рушевина, детекцију и деконтаминацију радиолошко-хемијско-биолошких материја, спасавање на води, као и медицинске екипе – рекли су у МУП-у.

Осим представника Сектора за ванредне ситуације, очекује се и присуство представника међународних институција и организација, као и представника других министарстава и организација Србије.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у суботу је допутовао у Београд. Ово је прва таква вежба којој је домаћин Србија, што одражава снажно и високоцењено партнерство Србије и НАТО – нагласио је Столтенберг.

Ова НАТО цивилна вежба традиционално се одржава у региону пошто је претходних година извођена у Босни и Херцеговини и Црној Гори. Столтенберг је још од самог ступања на дужност генералног секретара НАТО отворио простор за другачији дијалог са званичним Београдом. Столтенберг је више пута поновио да снажна и просперитетна Србија значи више безбедности и стабилности на Западном Балкану, као и да НАТО поштује суверену одлуку Србије о војној неутралности.

Стиже и тим Црне Горе

На вежби „Србија 2018“ учествоваће, између осталих, и тим Црне Горе са 19 чланова – представника Директората за ванредне ситуације, те служби за заштиту и спасавање Подгорице, Цетиња, Котора, Улциња, Бара и Никшића.

– Црна Гора ће имати своје представнике и у руководном и оцењивачком делу вежбе, као и посматраче – кажу у МУП-у Црне Горе.

ТопПрес/ Извор: Блиц, М. Ташковић