Топола – Група ходочасника њих четворо на путу до Грачанице прошла је и  кроз Тополу. Ово је 12 пут да пролазе кроз варошицу под Опленцом. Уз благослов Патријарха група верника има циљ да се врати вери, традицији, обичајима.

Видовданско ходочашће (Видовдански марш) је пре свега ход вере и воље, стога је најважнија духовна и молитвена припрема. На овај начин пружа се подршка Србима на Косову и Метохији.

„12. Видовданско ходочашће почело је поласком из Београда испред Храма Светог Саве а крајња дестинација је Газиместан и Грачаница. Шетња траје  од 15. до 28. јуна, представља духовно путовање ходањем током којег се упознаје боље наша вера и отаџбина и током којег упознајемо сами себе и кроз подвиг се приближавамо Христу Богу“, рекао је за ТопПрес Радојко Љубичић предводник ходочасника.

Фото: Радојко Љубичић

Видовдански марш, двонедељно ходочашће од Београда до Газиместана, се одржава од 2007. године, а већ од 2008. има међународни карактер.

„Учесници овог подвига би требали  неколико дана пре Видовданског ходочашћа (марша) да појачају спортске и физичке активности. Са собом треба понети лична документа. Потребно је понети и прибор за хигијену, кабаницу или кишобран, два пара патика, неколико мајица, шорцева и једне панталоне дугих ногавица (ради одласка у Цркву), више пари чарапа. Свако јутро се након заједничког буђења (обично у 7 часова ујутру), колективно иде у храм на молитву и по благослов за срећан пут. Затим се доручкује и креће у савладавање етапе за тај дан уз поштовање плана кретања. Током ходочашћа подразумева се поштовање црквених старешина и државних закона. Увек смо дужни личним примером чувати достојанство Видовданског ходочашћа, свако ходочашће је уједно и припрема за следећу годину. Треба водити рачуна о својој и безбедности других учесника марша у саобраћају“, наводи Љубичић.

На Видовданском ходочашћу (маршу) се не носе заставе организација (НВО или странака) већ само национална и верска обележја (изузетак су обележја гостију из иностранства).

ТопПрес