Виноградари обележили своју славу: Принц Михаило први орезао лозу у краљевим виноградима на Опленцу (ФОТО)

Виноградари обележили своју славу: Принц Михаило први орезао лозу у краљевим виноградима на Опленцу (ФОТО)

Топола – У српској Тоскани Свети Трифун се обележава као слава виноградара. Обичај је да се на овај свети дан први пут ореже лоза после дуге зиме, да се помоли Богу и онда ће како кажу, година бити берићетна. Традицију орезивања лозе у краљевим виноградима на Опленцу наследио је од својих предака принц Михаило Карађорђевић, који сваког 14. фебруара први ореже лозу. Тако је било и ове године а његово присуство на Опленцу овдашњим мештанима много значи.

Принц Михаило у краљевим виноградима, Фото: ТопПрес

„Значи нам пуно, то је очување наше традиције и негује се колико и сами виногради, ту су и наши свештеници, принц, без њега се овај чин орезивања никако не обавља.  Надамо се да ће данашња молитва да нам помогне да проширимо винограде и да све буде на бољитку“, рекао је Драган Рељић, управник задужбине краља Петра I на Опленцу.

Након орезивања лозе, преломљен је колач у Краљевској винарији где је уприличен ручак за свештенство, принчевски пар и бројне госте.

Фото: ТопПрес

Обичај орезивања лозе управо на Светог Трифуна поштује се у свим селима око Тополе, било да се виногради гаје на великим површинама или у оквиру домаћинства али једно је сигурно, данас су се домаћини помолили Светом Трифуну и орезали своје чокоте. У селу Липовац већ има девет винарија, неке су регистроване а друге су у фази оснивања, ипак резидба у виноградима уз обичаје је обављена а овдашњи виноградари су анализирали у каквом су стању виногради после зиме и каква их година очекује.

„Свети Труфун је најпре наша слава, орезујемо лозу и то је традиција која се поштује и наставља, за нас је почетак винарске године. Виногради су добро поднели зимски период, нема измрзавања, ако се наставе лепи дани ми ћемо резати и чека нас доста посла“, казао је Бранислав Аврамовић, власник винарије „ДеЛена“.

Власник винарије ДеЛена ломи славски колач са свештеником, фото: ТопПрес

Млади винар Никола Крковић, наставио је традицију свога оца и данас је орезао први чокот. Истиче да је она народна изрека „Виноград хоће слугу а не господара“ пресудна за добар принос и да се мора радити вредно целе године.

„У винарији Змајевац прерађује се грожђе са осам хектара, углавном старијих сорти али се прате и савремене сорте и модерни трендови производње. Не бавим се овим професионално, моја прва љубав је кошарка, али слободно могу рећи да је ово друга љубав и да сваки слободан тренутак искористим да дођем овде. Све обавезе се одложе када је у питању Свети Трифун, увек дођем и орежем лозу јер се тако негује наша традиција, обичај и култура“, каже Никола Крговић, један од власника винарије „Змајевац“.

Никола Крговић, фото: ТопПрес

Виноградари кажу да се “ваља” на данашњи празник да се ореже барем један чокот винове лозе и залије вином – да година буде родна, а од јесени вино слатко. Верује се да ако је данас ведро биће суше, а ако је киша биће родна година. Такође се приповеда  да после овог дана зима полако почиње да попушта  и снег се топи.

ТопПрес

Данас се први пут реже лоза, фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес

Фото: ТопПрес