foto tanjugfoto tanjug

У Анкару сутра путују министри трговине и пољопривреде како би разговарали о квотама за извоз говеђег меса у Турску. Разговараћемо о квотама за 2019, да повећамо извоз јер имамо довољан фонд, поручује министар Бранислав Недимовић. За извоз ће бити и довољно пшенице и кукуруза, чији је род бољи него претходних година.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић оценио је да је ова сезона била екстремна за пољопривреднике због великог броја кишних дана и града, али да житарице нису страдале.

Жетва пшенице је завршена пре 10, 15 дана, а приноси су добри, премда је квалитет био лошији у неким деловима земље. За извоз остаје око два милиона тона пшенице, а, како министар истиче, добро је за наше ратаре што нема довољно пшенице на светском тржишту.

Добро је родио и кукуруз, можда је и најбоља година у односу на претходне, оценио је Недимовић гостујући у Дневнику РТС-а.

У Анкару сутра путују министри трговине и пољопривреде како би разговарали о квотама за извоз говеђег меса у Турску.

„Имамо бесцарински извоз, а сутра ћемо разговарати о квотама за 2019, да повећамо извоз јер то можемо, имамо фонд за то, али морамо да радимо на репродуктивном материјалу“, рекао је Недимовић истичући да ће се разговарати и о сунцокретовом уљу.

Министар пољопривреде истиче да је примљен и позив из Израела, како би се разговарало и о извозу у ту земљу.

„Морамо да нађемо баланс, зато радимо са Министарством трговине како не бисмо направили поремећај. Имамо потенцијал, наредних година рашће тржиште говеђег меса“, рекао је Недимовић додајући да ће бити довољно меса за домаће потребе.

Јуче је донет национални план руралног развоја, који подразумева пројекције за 2018, 2019. и 2020. годину.

Циљ је, објашњава Недимовић, да се направи предвидљив систем, како би пољопривредници знали да ли да очекују субвенције, средства из фондова ЕУ.

ТопПрес/ Извор: РТС