Представници владе изашли су данас са предлогом да се повећање минималне цене рада креће у распону од четири до шест одсто, а послодавци кажу да су спремни на компромис по питању минималца у 2021, али тако да тај раст не угрожава пословање предузећа у Србији, саопштила је Унија послодаваца Србије.

Послодавци кажу да ће са пуном пажњом размотрити тај предлог, са спремношћу за компромис, али не по сваку цену и не на начин који би угрозио нормално пословање предузећа.

„Унија послодаваца сматра да је могуће повећање минималне цене рада до шест одсто, колико износи очекивани раст бруто друштвеног производа у 2021. години, уз услов да се кроз додатне мере олакша пословање предузећа“.

Те додатне мере су повећање неопорезивог дела зараде са 16.000 на 19.000, као и смањење пореза и доприноса на зараде.

Унија је уверена да би овакво повећање допринело побољшању статуса запослених, али на начин да пословање предузећа не буде доведено у питање, самим тим ни радна меса запослених чија права на овај начин штитимо, каже директор УПС-а и учесник у тим преговорима Срђан Дробњаковић.

У УПС-у наводе да су приступили преговорима о минималној цени рада са жељом да се дође до одрживог решења, које ће уважити разумљиву жељу синдиката да се зарада повећа, али и реалну ситуацију у привреди која се нашла на удару пандемије ковид19.

„Преговоре настављамо у доброј вољи да се дође до компромиса, али и са јасним ставом да је неприхватљив сваки договор који би довео у питање пословање предузећа, угрозио радна места и самим тим обесмислио преговоре који имају за циљ побољшање положаја запослених“, кажу у УПС-у.

Како кажу, представници синдиката преговоре су започели са захтевом за повећање минималне цене рада на 37.000 динара, што је из угла послодаваца неприхватљиво.

УПС подсећа да је у свом истраживању које је су спровели уочи разговора о цени рада, чак 85 одсто предузећа оценило да нема простора за било какво повећање минималца, због кризе у пословању коју је изазвала актуелна пандемија.

ТопПрес/ Извор: Танјуг