Влада Србије усвојила је данас Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте и изменила Уредбу о ограничењу висине цене основних животних намирница.

Како је саопштено из владине Канцеларије за сарадњу са медијима, Уредба о ограничењу висине цена деривата нафте се односи на Евро дизел и Евро Премиум БМБ 95 и важиће до 3. марта.

Влада је изменила Одлуку о привременој забрани извоза евродизела ЕН 590 како би се обезбедило сигурно снабдевање домаћег тржишта дериватима нафте до 31. марта.

Одлуком о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте привремено је смањен износ акциза на гасна уља, оловни и безоловни бензин за пет одсто, до краја марта.

Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница такође ће важити до 31. марта, а донета је у циљу заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена које су изузетно важне за снадбевање потрошача.

Чланови Владе донели су Одлуку о образовању Националног савета за заштиту потрошача који ће, као стручно саветодавно тело, радити на унапређењу система заштите потрошача и сарадњи надлежних органа, организација и других носилаца заштите потрошача.

Функција овог тела је предлагање мера и активности унапређивања заштите потрошача, учешће у изради Стратегије, извештавање Владе о стању у овој области и спровођењу Акционог плана.

У саопштењу се напомиње да је први консултативни Савет за заштиту потрошача образован 2012. године и да се показао се као ефикасан инструмент за размену мишљења релевантних владиних институција, невладиног сектора и независних стручњака у циљу унапређења заштите потрошача.

Влада је на данашњој седници усвојила и Акциони план за спровођење Програма којим се разрађују приоритетни циљеви, резултати и рокови за њихово достизање.

Циљ владиног акционог плана је квалитетније управљање јавним политикама и унапређење система стратешког управљања приоритетним циљевима, јачање елемената планирања одозго на доле“ и спровођење механизама за реализацију и праћење тих циљева на основу дефинисаних резултата које треба постићи у задатом року.

Влада донела одлуку о формирању Националног савета за заштиту потрошача

Влада Србије донела је данас одлуку о образовању Националног савета за заштиту потрошача који ће, као стручно саветодавно тело радити на унапређењу система заштите потрошача и сарадњи надлежних органа, организација и других носилаца заштите потрошача.

Како је наведено у саопштењу владе, функција овог тела је предлагање мера и активности унапређивања заштите потрошача, учествовање у изради Стратегије, извештавање владе о стању у овој области и спровођењу Акционог плана.

Први консултативни Савет за заштиту потрошача образован је 2012. године и показао се као ефикасан инструмент за размену мишљења релевантних владиних институција, невладиног сектора и независних стручњака у циљу унапређења заштите потрошача, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг