Предлог Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је данас на седници Владе Србије, којим је предвиђено да се преостали део дуга конвертује у евре, да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто и да каматна стопа буде ограничена на 3,4 одсто.

Закон би требало до краја седмице да буде упућен у скупšштинску процедуру.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да се овим лекс специјалисом решšава проблем који постоји више од једне деценије, као и да су му претходили теšшки преговори, али да је пронађено компромисно реšшење, наводи се у саопштењу министарства.

„Овај лекс специјалис је компромисно решење између неколико заинтересованих страна – грађана, односно удружења која их представају, банака, и дрžажаве са треће стране“, навео је Мали.

Разговори, каже, нису били нимало лаки.

„Али смо успели да надемо компромис и најбоље могуће решење за све три стране. Нацртом овог закона обухвацени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга“, каже министар.

Предвидено је да се преостали део дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто.

„Додатно олакшање представља и цињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата“ истакао је Мали и захвалио свим учесницима преговора.

Нацртом закона је предвиђено да каматна стопа не може бити веђа од 3,4 плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од 4 одсто.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора.

Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавести банку и са њом закључи уговор о конверзији.

Нацртом закона биће омогућено да се реши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима.

ТопПрес/Извор: Танјуг