Влада Србије усвојила је данас Предлог закона о изменама и допунама Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју који ће омогућити примену еАграра у поступку за остваривање права на подстицаје у пољопривреди и руралном развоју с обзиром на то да су правила и процедуре за њихово одобравање застарела и компликована, па су и одобравања и исплате подстицаја каснили.

Измењеним законским решењима, између осталог, ближе се уређује електронско поступање Управе за аграрна плаћања у покретању и вођењу поступака за остваривање права на подстицаје сходно прописима који важе у тој области па пољопривредници више неће морати да прибављају папирне исправе из службених евиденција органа државне управе нити да их достављају путем поште или лично на писарници републичких органа управе у Београду, чиме су значајно смањени трошкови за странку, саопштено је из владе.

На седници је донета и Одлука о оснивању Координационог тела за споразуме о узајамном подстицају и заштити улагања које ће имати задатак да разматра питања и координира и усмерава рад органа државне управе у вези са припремом, преговарањем и закључивањем међународних уговора о заштити и подстицају улагања, извршења закључених међународних уговора и примену унутрашњих прописа у области међународних уговора које закључује Република Србија.

Влада усвојила предлоге о изменама Закона о странцима и њиховом запошљавању

Влада Србије усвојила је на данашњој седници и Предлог закона о изменама и допунама Закона о странцима и Предлог закона о изменама и допунама Закона о запошљавању странаца.

Како је саопштила Влада Србије, тиме се омогућава да страни држављани, у јединственом поступку, остваре истовремено право на привремени боравак и рад у Србији, кроз јединствен поступак потребне провере везане како за одобрење привременог боравка тако и радне дозволе.

Након тога, уколико су испуњени законски услови, издаје се јединствена дозвола.

„Издавање јединствене дозволе, односно дозволе за боравак и рад, у потпуности је дигитализован, с обзиром на то да се тај захтев може поднети искључиво електронским путем. Такође, јединствени веб портал садржаће на једном месту све информације у вези са уласком, боравком и радом странаца у Србији“, саопштила је Влада Србије.

Такође, Влада је донела Закључак којим се одобрава реализација четири пројекта на подручју Подунавља за унапређење туристичке инфраструктуре: изградња спортско-рекреативног центра са ауто-кампом у Ковину, изградња бициклистичке стазе дуж дунавског насипа од Врачевог Гаја до Старе Паланке на територији општине Бела Црква, изградња бициклистичко-пешачке стазе, са расветом, од Тврђаве Рам до Сребрног језера дужине 10 километара на територији општине Велико Градиште и уређење спортско-рекреативног комплекса дуж кеја у Новом Саду.

На седници је усвојена и Уредба о Борачкој споменици, као вид признања и захвалности борцима и ратним војним инвалидима за учествовање у одбрани отаџбине.

Како је саопштено, том уредбом утврђени су услови, начин додељивања, рангови и изглед Борачке споменице“, као и начин вођења евиденције о додељеним Борачким споменицама“.

Влада одобрила 636 милиона динара за четири пројекта на подручју Подунавља

Влада Србије је данас донела и закључак којим се одобрава 636 милиона динара за реализацију четири пројекта на подручју Подунавља у циљу унапређења туристичке инфраструктуре, саопштило је Министарство туризма и омладине.

Наведена средства ће бити намењена за изградњу спортско-рекреативног центра са ауто кампом у Ковину, као и изградњу бициклистичке стазе дуж дунавског насипа од Врачевог Гаја до Старе Паланке на територији општине Бела Црква.

Планирана је и изградња бициклистичко-пешачке стазе од Тврђаве Рам до Сребрног језера са расветом дужине 10 км на територији општине Велико Градиште и уређење спортско рекреативног комплекса дуж кеја у Новом Саду.

Министар туризма и омладине Хусеин Мемић је рекао да је интенција да се од Бездана до Кладова искористе сви туристички потенцијали Дунава, чему ће посебно допринети реализација поменута четири пројекта, за која су обезбеђена средства на иницијативу председника Србије Александра Вучића.

Мемић је истакао да је 2023. година рекордна по државним улагањима у туристичку инфраструктуру, будући да је поред седам милиона евра редовних буџетских средстава, опредељено још седам милиона евра за пројекте на Подунављу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг