Фото: Горан ВасићФото: Горан Васић

Tопола – Данас је у селу Доња Трнава у општини Топола реализован пројекат „Војни лекар на селу“. Овај пројекат реализован је од стране санитетских екипа 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства у просторијама основне школе „Милутин Јеленић“.

Мештани села Доња Трнава и околних села са задовољством су се одазвали пројекту који већ традиционално реализују припадници Војске Србије. У току дана реализовано је око 50 прегледа различитих карактера. Мерење крвног притиска, мерење нивоа шећера у крви, ЕКГ, основни прегледи и медицински савети само су неки од њих.

„Задовољни смо одзивом грађана, за прегледе није била  неопходна здравствена књижица  тако да је то обрадовало мештане сеоског подручја. Наше екипе реализовале су овакве акције и у суседним општинама а можда ћемо поново посетити још неко село у општини Топола“ изјавио је за ТопПрес капетан Горан Васић.

Поручник Јовановић Марко из састава 1. ракетног дивизиона за ПВД одржао је предавање на тему „Мере заштите од змијског уједа и инсеката у летњем периоду“ деци из основне школе. Предавање је по речима учитеља и родитеља било изузетно корисно за све.

„Деци је претежно скренута пажња на уједе осица и крпеља, свесни смо да деца на селу проводе већину дана у природи с тога је за њих ово предавање јако битно. На место уједа треба ставити неку хладну облогу, а уколико је могуће да се од пчела, осица, стршљена уклони жаока. Што се крпеља тиче да их не скидају сами већ да одмах оду до прве амбуланте“ објаснио је поручник Јовановић.

ТопПрес

Фото: Горан Васић
Фото: Горан Васић