Београд је највеће зариште вируса корона, а затим Ниш и Ваљево, изјавио је председник Александар Вучић и додао да ће држава гледати да ускоро изађе с новим мерама за та три града.

„Београд је убељиво највеће жариште, затим Ниш и Ваљево. Кикинда је била с почетка највеће жариште, и даље имамо троје или четворо лица из тог града у тешком стању”, рекао је Вучић новинарима у Штарк арени.

Данас први пут очекујемо драматични скок заражени

Председник Србије Александар изјавио је да ће данас први пут број заражених коронавирусом у Србији бити драматично већи због, како је рекао, већег броја тестираних грађана.

Вучић је казао да је од јуче тестирано више од 260 особа и да ће у току дана бити тестирано око 500 грађана.

Нису нам проблем тестови већ лабораторије

Председник Александар Вучић истакао је данас да Србији нису проблем тестови за корона вирус, већ је питање колико тестова могу да изнесу лабораторије.

Вучић је, упитан да ли ће приватне болнице у питању бити укључене у борбу против корона вируса, рекао да је једна болница тренутно прихваћена да помогне здравственом систему Србије.

Са Кинезима договорена лабораторија за већи број тестова

Председник Александар Вучић је пренео данас да је са експертима из Кине договорено да се постави једна велика лабораторија, у којој ће моћи да се уради 2.000 тестова дневно.

Вучић је поновио да је данас убедљиво најтежи дан, са највише тестираних, а да ће сутра бити и још много гори.

Сајам олакшава посао

Председник Александар Вучић каже да је Београдски сајам изабран за лакше оболеле од корона вируса, по савету кинеских стручњака, јер је локација која олакшава посао.

Вучић је рекао да је протеклих дана био суочен са питањем многих политичара и министара, понајвише из сопствене странке, који су питали о стању на Сајму, где ће бити смештени пацијенти оболели од корона вируса са лакшом клиничком сликом и тражили да се људи сместе у хотеле, али је додао да је сајам, на савет кинеских стручњака, узет јер олакшава цео посао.

Захвалност волонтерима који показују солидарност и храброст

Председник Александар Вучић захвалио је данас волонерима који у Штарк Арени раде на паковању пакета помоћи за 173.000 пензионера у Београду, са примањима мањим од 30.000, истичући да је то огромна помоћ за те људе.

 

„То је велика помоћ, тај број од 173.000, је 9,8 одсто укупног броја пензионера на нивоу целе Србије“, рекао је Вучић новинарима.

Пензионери не излазите напоље,неодговоран предлог СзС

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас пензионере да не излазе напоље и оценио да је предлог СзС да се омогући пензионерима да шетају један сат дневно врло неодговоран.

На питање новинара како коментарише предлог СзС да се пензионерима омогући да у периоду од 18 до 19 часова могу да шетају улицама, Вучић је рекао:

„Молим пензионере дан не излазе нигде и да не слушају ничије предлоге. Нећу ниједну реч да кажем, али ако драги пензионери послушате те предлоге неће нам бити довољни комплетно Лешће, Ново гробље, Централно и Бежанијско гробље, биће мало гробља да прими све нас, ако се такви савету буду слушали“, поручио је Вучић.

Борио сам се за раднике аеродрома

Председник Александар Вучић изјавио је да је разговарао са концесионаром аеродрома „Никола Тесла“, француским „Вансијем“, у вези са радницима на том аеродрому.

Вучић је новинарима пренео да је јуче позвао представнике Вансија из Француске, како би се борио за раднике аеродрома.

Укида се одлука о шетању паса током забране кретања

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће врло брзо бити укинута одлука о шетању паса на сат времена током забране кретања.

Вучић је рекао да је и пре био против тога да се дозволи људима да шетају кућне љубимце у то време.

Вратило се 120 медицинских радника, бескрајно им хвала

Председник Александар Вучић изјавио је данас да се 120 људи из иностранства, лекара и медицинског особља, вратило у Србији, како би помогли у борби против вируса корона.

На питање да ли Србија има довољно медицинских радника да се избори са вирусом, Вучић је рекао да увек има проблема, колико год здравствених радника да имамо и посебно захвалио онима који су се вратили из иностранства.

 Наш положај је да будемо код куће

Председник Александар Вучић поновио је данас апел грађанима да остану у својим кућама и да не слушају неодговорне политичаре који им говоре да шетају.

„Не слушајте никог ко вам се додворава, неважно из које је партије, који вам каже „слободно шетајте“. Немој да шеташ. Ако је он будала нека шета он, али ми то пријавите да је будала, па ћемо да га питамо зашто шета“, рекао је Вучић.

Направили смо једну грешку, нисмо могли да је избегнемо

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је у борби против корона вируса држава направила само једну грешку – што је дозволила нашим држављанима, који су били у иностранству, да се врате у Србију и додао да због Устава то није могло да се избегне.

„Само смо једну велику грешку смо направили, коју због Устава нисмо могли да избегнемо, а то је пуштање свих држављана да уђу на територију Србије. Ни четвртину проблема сада не бисмо имали да ту грешку нисмо направили“, рекао је Вучић новинарима у Штарк Арени.

Вучић: Јавио се страх? Биће људи дисциплинованији…

Председник Александар Вучић изјавио је данас да су на Сајму, који је предвиђен за смештај лакше оболелих од корона вируса, обезбеђени сви неопходни хигијенски услови, али и приметио да ће људи, ако је то код њих изазвало страх, можда бити дисциплинованији.

„Срећан сам што се појавио страх. Нисам ту да неком лечимо страх, већ да створим услове лекарима да сачувају живот. А, лекари кажу – што се више људи плаше, више ће да седе у кући. А, то је смисао свега“, рекао је Вучић.

ТопПрес/Извор: Танјуг