Председник Вучићи изјавио на ванредној конференцији за новинаре да је преминула још једна жена, да имамо трећу жртву вируса крона и нашој земљи.

 

Пре нешто више од сат времена преминула још једна особа стара 60 година у болници Драгиша Мишовић. Како је рекао, у питању је женска особа која није имала тешку клиничку слику.

– Број оболелих се повећава из дана у дан. До сада смо се трудили и чини ми се делимично успешно уз надзор и кључу улогу лекара да пандемијску криву успоримо, али нисмо суштински напали вирус – рекао је Вучић и додао да су данас имали разговор са кинеским пријатељима.

Како каже, разговарали су о три ствари.

– Једна како и на који начин да здравствено нападнемо вирус, дурго су додатне мере које морамо да предузмемо, и трећа су економске мере и шта је то што треба да се уради како би се олакшала криза – рекао је Вучић. – Променићемо приступ и политику и крећемо на масовна тестирања. Очекујте да драстично увећамо тестирање за око 48 сати. Имамо довољно тестова за првих неколико дана.

Додао је да ћемо у међуврремену добити и нове тестове и прихватићемо кинески модел.

– Многе земље су се тркале како да најбоље одиграју политички. Ово је јако тешко и имаћемо много проблема у техничком смислу, али борићемо се дупло снажније него до сада – изјавио је Вучић.

Према његовим речима, то је као када имате гангрену на нози, и ви је одсецате, али она расте на другој страни, и додаје да је питање тренутка када ћете да изгубите ногу.

– Треба да тестирамо што више људи. Да ухватимо и део скоро здравог ткива и тада ће организам бити тотално здрав – рекао је Вучић.

Додао је да је за то потребно потпуно поштовање правила, и додао да су Кинези рекли да је добро што смо продужили полицијски сат.

– Нећемо повећивати и даље полицијски сат, али ћемо радити нешто друго. Имаћемо тријажу пацијената и болесника. Лакше болеснике ћемо смештати у посебне болнице. Како би брзо улазили и излазили одатле. Неће више постојати могућност да се прекрши самоизолација. Казна ће бити од 3 до 12 година затвора – истакао је председник.

Како каже, војска ће за један дан поставити 3.000 кревета на Сајму.

– Затим идемо на средње болеснике, где ћемо користити неинвазивне респираторе које морамо да набавимо, и оне где ће нам требати највећа стручност, за инвазивне респираторе и који ће бити смештени на Инфективној, Драгиши Мишовићу, ВМА и Земуснка болница – објаснио је Вучић.

Како каже, разговарали су и о терапијским протоколима.

– Они су рекли нашим лекарима шта је добро и спремни су да помогну и са својом традиционалном медицином – објаснио је председник и додао да је неопходна стриктна изолација сваког оболелог

Како каже, то ћемо морати да постигнемо, и додаје да је боље да кренемо у напад него да пустимо да нас корона изједа.

– Морамо да будемо још агресивнији, да кренемо у офанзиву и да покажемо да можемо да будемо јачи и да нападнемо вирус – рекао је он.

Председник је изјавио и да ће почети да се производи „хлорокин“ и у Србији.

Председник и премијерка Александар Вучић и Ана Брнабић састали су се данас после подне са лекарима из Кине који помажу Србији у борби против вируса корона. Састанку у Палати Србија присуствовали су и чланови оба кризна штаба – за сузбијање новог корона вируса, који предводи премијерка, као и за отклањање последица по привреду, на чијем челу је председник. Група кинеских стручњака у суботу је дошла из Кине како би Србији помогла у борби са вирусом корона.

ТопПрес/ Извор: Новости онлине