Фото: ТопПрес

Топола – У Србији је у последњих пет година за готово 55 одсто повећан број винарија, а 22.000 хектара су под родним виноградима, пренео је данас председник Александар Вучић у Тополи, уз напомену да се тај број мора повећати.

Он је најавио и помоћ државе Тополи у износи од око два милион евра за уређење водоводне мреже и центра града.

Вучић је по доласку у Краљевску винарију у Тополи, где се одржава традиционална манифестација „Опленачка берба, казао да Србија око 42 одсто укупне производње вина користиувозно грожђе, највише из Северне Македоније.

„Али, морамо сами да направимо рачуницу и да држава даје озбиљне субвенције за винограде. За винску производњу ћемо то да учинимо. То мора уз туризам да буде још једна од важних грана која доноси озбиљан новац за нашу земљу“, казао је председник.

Истиче да држава за у планира неколико важних ствари да уради за Тополу и у улози велики новац да уложи, јер га Топола у овом тренутку нема.

Фото: ТопПрес

Наводи да се ради о око милион евра за секундарну водоводну мрежу, као и око милион евра за уређење центра града, пешачке зоне, како би Топола, додаје, била још лепша и привлачнија за све као и цела Шумадија.

„Оно што је од суштинског значаја, постараћемо се да и Краљеви виногради буду брже и боље обновљени и да нађемо решења око имовинско – правних проблема који данас постоје и да можемо као држава брже и више да помогнемо“, додаје.

Ипак, како каже председник, оно што је посебно важно за Тополу и целу Шумадију јесте аутопут Вожд Карађорђе.

„Он ће да споји Младеновац и Лазаревац са Аранђеловцем непосредно, на такозваном северном делу Тополе да прође поред овог прелепог града и настави ка Рачи, Деспотовцу и Бору. То је потпуна промена, ја сам сада долазио, немогуће је проћи и нормално је да радимо путеве док је још лепо време, то је таква гужва и стандард је већи и више је камиона, аутомобила и онда морамо људима да обезбедимо боље путеве“, казао је.

Додаје да ће то за Шумадију много да значи и да ће уз тај аутопут бити спојена са Београдом из сваког смера, из сваког правца.

Наводећи да пред Србијом нису лаки дани у политичком смислу, председник је нагласио да је српски човек увек умео да гаји и чува, али када је. и ако је потребно и да штити и да брани своју отаџбину и Косово и Метохију и сваки други њен део.

„И овде на месту Карађорђа и његовог сина кнеза Александра и Петра И и Александра II Карађорђевића кажем да ћемо увек да бринемо о својој земљи, увек ћемо да бринемо о новим нараштајима и да брига и о грожђу и о вину најбоље показује то колико волимо Србију и да је то љубав коју је немогуће описати и да за нас ништа више и узвишеније од наше Србије не постоји“, указао је Вучић.

ТопПрес/ Извор: РТВ, Танјуг