Приоритети Министарства заштите животне средине су борба са аерозагађењем, управљање чврстим отпадом и изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, изјавила је ресорна министарка Ирена Вујовић у разговору са делегацијом Португалије, коју је предводио државни секретар Еурике Б. Дијаш.

Како је објавило Министарство заштите животне средине, разговарало се и о могућностима за продубљивање сарадње у области екологије а Вујовић је истакла да Србију у наредном периоду очекују капиталне инвестиције у овој области где је кључна подршка европских партнера.

„Из средстава Развојне банке Савета Европе градићемо постројења за прераду отпадних вода и пратећу канализациону мрежу у 27 локалних самоуправа а из средстава Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) осам регионалних центара за управљање отпадом“, навела је министарка.

Додала је да ће средствима ЕБРД бити завршена комплетна замена котларнице у Крагујевцу, што ће, како је оценила, знатно поправити квалитет ваздуха у овом граду.

Португалски државни секретар је истакао да његова земља као чланица Европске уније примењује европске директиве из области заштите животне средине, а из ЕУ фондова је за шест година у екологију уложила пет милијарди евра.

Дијаш је Вујовић упознао са различитим решењима које Португалија примењује када је реч о еколошким пројектима, рециклажи, сепарацији отпада, али и подизању свести грађана, пре свега младих и деце, о значају ове теме.

Министарка Вујовић је нагласила да су Србији потребни и знање и технологије које имају европске компаније, посебно имајући у виду да нашу земљу као кандидата за чланство очекују велика улагања у зелену инфраструктуру и даља прилагођавања регулативе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг