Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да је ревидираним Национално утврђеним доприносом, који је Влада усвојила у августу ове године, Србија повећала своју климатску амбицију за три пута. Тиме је дала допринос достизању глобалног циља за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште, што ће се позитивно одразити на привреду и квалитет живота грађана.

Осврнувши се на међународни Дан нулте емисије, који се обележава 21. септембра, министарка је истакла да је заједничка акција за борбу против климатских промена на међународном нивоу императив у заштити животне средине, а успостављање система за смањење гасова са ефектом стаклене баште један од услова одрживог економског развоја, али и смањења ризика, штета и губитака од елементарних и природних непогода и катастрофа.

„Србија је потврдила своју посвећеност борби против климатских промена доношењем Закона о климатским променама, као и недавним усвајањем Национално утврђеног доприноса. Наша нова климатска амбиција је да смањимо емисије гасова са ефектом стаклене баште за 33,3 одсто до 2030. године, у односу на 1990. годину. Напоре које смо уложили у припрему ревидираног циља препознао је и похвалио Секретаријат Уједињених нација за климатске промене, што потврђује да смо на добром путу по питању заштите животне средине и заједничке борбе против климатских промена“, рекла је Вујовић.

Министарка је додала да је достављањем ревидираног Национално утврђеног доприноса Секретаријату Оквирне конвенције УН о промени климе, Србија испунила обавезе према Споразуму из Париза, обавезе из преговарачког процеса са ЕУ, али и обавезе у складу са Зеленом агендом за Западни Балкан.

ТопПрес/ Извор: РТВ