Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић изјавила је данас да су Предлогом Закона о буџету Србије за 2024. годину за зелене пројекте опредељена још већа средства у односу на текућу годину, саопштило је Министарство.

„У овом моменту градимо више од 100 километара канализационе мреже у Нишу, Пећинцима, Горњем Милановцу, Бољевцу и Рашкој. Очекујем да се ускоро крене и са радовима на изградњи постројења за прераду отпадних вода у Чачку, Бечеју, Сечњу, Апатину, Пећинцима, Прибоју, Осечини и Белој Паланци. Грађани ће ускоро осетити бенефите пројеката који су у току“, рекла је Вујовић у Народној скупштини.

Она је истакла да су планирана значајна средства и за уклањање дивљих депонија и, што је још важније, за затварање и санацију несанитарних депонија.

„Планирали смо више од милијарду динара за наредну годину, како би ружна слика несанитарних депонија на које градови и општине одлажу отпад и дуже од 50 година, постала прошлост. То је готово два пута више него што смо ове године уложили у те сврхе“, рекла је Вујовић.

Она је додала да ће се услови за затварање несанитарних депонија створити изградњом регионалних и рециклажних центара, на чему се такође интензивно ради.

„Почели смо изградњу модерног регионалног центра за управљање отпадом у општини Уб. То је изузетно важно за грађане Србије, а пре свега за 15 локалних самоуправа који ће гравитирати ка том центру. То је један од шест регионалних и рециклажних центара који ће бити изграђени у наредних неколико година“, рекла је Вујовић.

Према њеним речима, до краја године и почетком 2024. почеће и радови на проширењу регионалног центра за управљање отпадом Срем-Мачва, затим Дубоко-Ужице, Пирот, а очекује нас изградња и регионалног центра у Новом Саду.

ТопПрес/ Извор: Танјуг