foto-profimediafoto-profimedia

Само  у неколико фарми у Србији се узгајају кунићи, иако од овог посла може да се лепо живи. Да би се започео узгој кунића, потребно је између 10.000 и 15.000 евра, а од ове године, узгајивачи су примљени у Групацију за сточарство при ПКС, па ће убудуће моћи од државе да добију субвенције.

– Примљени смо у Групацију за сточарство и сада ћемо моћи да добијамо неке паре за куниће – казао нам је Милан Павловић, потпредседник Удружења кунића „Панон“.

– Претходних тридесетак година никад ништа нисмо добијали. Највећи број фарми са кунићима је у Војводини, док их има неколико и у централној Србији. Код нас има тек неких седам или осам фарми које су озбиљне и месо од кунића продају великим маркетима.

У Србији се месечно призведе између шест и седам хиљада кунића. У зависности од фарме, производња иде од 500 до 1.000 кунића на месечном нивоу. Како нам је испричао Павловић, женке кунића коте се седам или осам пута годишње, и свака од њих изведе до 80 младих.

– Најбољи кунићи за узгој су француски хибриди хајком, који за 85 дана догурају килажу од три килограма – говори Павловић.

– Званична кланица је у Малом Иђошу, али је идеја да почну да се раде прерађевине од меса кунића, па да имамо пљескавице, ћевапе, виршле. Месу од наших кунића рок је само девет дана, јер га продајемо свеже. Узимају ресторани, али у Србији ово месо није много популарно. Скоро 80 одсто заврши у Београду, а остатак у Новом Саду.

Месо кунића је најздравије месо када је реч о нутритивној вредности, јер нема масноће и холестерола, објашњава наш саговорник. Култура конзумирања кунића је код нас слабо развијена, за разлику од Француске, Шпаније, Италије или Енглеске, где се то месо највише једе. Иначе, од слезине кунића прави се вакцина против свињске куге.

– Париз поједе меса кунића за један дан колико Србија за читаву годину – објашњава Павловић.

– Управо правимо специјализовану кланицу само за куниће, која би требало да буде готова до децембра, па да добијемо сертификат за извоз на руско тржиште. Сада се негде недељно коље око 300 кунића за трговинске ланце.

Узгој кунића се исплати, истиче Павловић.

– Има људи који само до тога живе, јер је зарада више него дупла – каже наш саговорник.

– Отприлике, ко има фарму од неких 50 женки у приплоду, месечно има чистих око 500 евра. Углавном на фармама има од 70 до 150 женки кунића. Не постоји ниједна животиња која се исплати више од кунића да се гаји.

ЦЕНА

Килограм меса кунића креће се од 489 до 500 динара. Продаје се очишћен и у комаду, од око два килограма. Иде обавезно са главом, да не би дошло до неке подвале, па да уместо кунића буде мачка.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Ј.Субин