За програм „Моја прва плата“ за недељу дана пријавило се 10.000 младих, изјавила је руководилац сектора за дуално образовање и образовне политике у Привредној комори Србије (ПКС) Ана Стојановић.

Подсетила је да је „Моја прва плата“ програм Владе Србије који је намењен подршци младима без радног искуства да пронађу први посао, стекну искуство и зараде новац.

На конференцији „Где ће се запослити генерације из карантина?“ у Београду, она је навела да је из буџета тим програмом предвиђена подршка за 10.000 младих.

Млади су почели да се пријављују за „Моју прву плату“ од 8. октобра, а пријаве ће трајати до 8. новембра.

Стојановић наводи да је 25. септембра истекао рок за пријаву послодаваца, те да се за тај програм пријавило 10.000 послодаваца који су огласили 17.000 радних позиција за 28.000 младих.

Каже да се највише пријавило фирми из приватног сектора, чак 95 одсто, док су остали из јавног сектора и организације цивилног друштва.

Сектори који се највише траже, истиче Стојановић, јесу трговина, прерађивачка индустрија (текстилна, прехрамбена, машинска, метална, производња намештаја…), а затим и сектори рачуноводства, консалтинг и ревизорски послови.

Стојановић наводи да се највише траже млади који имају завршену средњу школу, чак 70 одсто, док је 30 одсто оних послодаваца који су тражили младе који су завршили факултет.

Од младих који су се до сада пријавили за програм, наводи Стојановић, 45 одсто је конкурисало за позиције са високом стручном спремом.

Када је реч о пријави по градовима, највише младих са високим образовањем је из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Јагодине, Сремске Митровице и Крушевца, додаје Стојановић.

Указује да се ти градови поклапају и са младима који имају завршену средњу школу, с тим што се ту примећују и градови Нови Пазар, Пирот, Зајечар и Бор.

Стојановић наводи и да је 600 младих одбијено за програм, јер не испуњавају услове – или су имали више од девет месеци радног искуства или су још увек у редновном систему школовања.

Коначна ранг листа биће објављена 27. новембра, након чега ће почети потписивање уговора између младих и послодаваца.

Стручно оспособљавање младих трајаће девет месеци.

Национална служба за запошљавање ће онима који су завршили средњу школу исплаћивати 20.000 динара, а онима који су завршили факултет 24.000 динара месечно.

Њима ће, додаје Стојановић, бити плаћени и доприноси за случај повреде на раду или болести.

Послодавац, каже она, може да обезбеди и додатак за полазнике највише у износу који је обезбедила држава.

ТопПрес/ Извор: Танјуг