Ивањица – У долини реке Моравице сместила се Ивањица, а њено становништво дуже од стотину година истим Каменим мостом прелази са једне на другу обалу. Нико не зна колико је воде протекло испод њега, нити колико га људи прешло али сви знају да се без обзира на деценије постојања стабилан и чврст ослонац у свакодневном функционисању.

„Овај мост је жила куцавица Ивањице. Симбол, лепота, једном речју све”, каже за РИНУ Миломир Танасковић, који иако се одавно одселио из Ивањице, сваким повратком у свој родни град ужива у шетњама преко ове импозантне грађевине.

Камени мост дугачак је 24 метра и представља најдужи мост са једним луком и равном нивелетом на читавом Балканском полуострву. Саграђен је почетком прошлог века, а за његову изградњу везује се и једна легенда.

„Грађен је од 1904. до 1906. године. Радили су га мајстори из Италије и Благоје Луковић, предузимач из Ивањице. Пројекат за њега је урадио професор Миленко Турудић из Београда. Постоји прича да је у њега, као везивно средство уграђено 30.000 јаја, али то је ипак само легенда. Према тим веровањима ово није ни једини мост на територији наше општине који је на тај начин саграђан, исто је и са Римским мостом у селу Куманица”, каже Милоје Остојић из Туристичке организације Ивањица.

Ова грађевина налази се под заштитом Завода за заштиту споменика из Краљева а општина Ивањица 1983. и Република Србија 1987. године прогласиле су га за непокретно културно добро. У скалду са тим одлукама, преузети су одређени кораци како би овај мост остао и неким наредним поколењима.

„По њему је забрањем теретни, али још увек иде путнички и пешачки саобраћај. Постоје неки пројекти којима би се он скроз изузео и остао само као пешачки мост. За сада је он једна од туристичких атракција овог града”, рекао је Остојић.

Иво Андрић једном је рекао да су мостови, од свега што човек гради и подиже, за њега нешто најбоље и највредније, а Камени мост који господари Моравицом више до једног века, одавно је доказао своју вредност али и верност мештанима ове подголијске варошице.

ТопПрес/ РИНА