За обнову својих стамбених објеката оштећених у временским непогодама јуна ове године, грађани Србије добиће од 120.000 до 600.000 динара државне помоћи у зависности од категорије штете. Програм обнове оштећених стамбених објеката, усвојен је у четвртак на одржаној седници Владе, а за ту намену издвојено је 700 милиона динара.

Како каже Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, Програм обухвата 3.500 оштећених објеката у 23 општине. Највише у Великој Плани, Смедеревској Паланци и Петровцу на Млави.

– Све локалне самоуправе су обавештене да је Влада усвојила овај Програм и сада су оне на потезу – каже Благојевић. – Неопходно је да најпре објаве јавни позив и одреде рок за подношење захтева, који не сме бити краћи од 15 ни дужи од 60 дана од дана објављивања позива. Потом следе примање и обрада захтева, након чега се утврђује право на помоћ, категоризација штете и износ помоћи. По наступању правоснажности утврђене штете на стамбеним објектима, помоћ ће исплаћивати Канцеларија за управљање јавним улагањима.

Када је реч о санацији последица које је невреме причинило на инфраструктурним и објектима јавне намене, наш саговорник очекује да се о томе одлучује на следећој седници Владе.

– Оба ова програма су спремна – каже Благојевић. – Процена је да је вредност радова на локалним инфраструктурним објектима око три милијарде и сто милиона динара. Средства су намењена за обнову пре свега мостова, потом локалних путева и клизишта на њима, као и водотокова, водовода и система канализације.

Процењена вредност радова на објектима јавне намене, по речима нашег саговорника, је милијарду и три стотине милиона динара. Средства ће бити уложена за обнову школа, болница, вртића, амбуланти, установа социјалне заштите…

– И за обнову инфраструктурних, као и објеката јавне намене биће потребно да локалне самоуправе ураде пројектно-техничку документацију – каже Благојевић. – Тек када је одобри Канцеларија за управљање јавним улагањима, обнова ће моћи да започне. Јер, у овом случају држава потпуно финансира санацију штете.

ТРИ ДОКАЗА

Да би остварили право на исплату државне помоћи за обнову стамбених објеката оштећених у јунским непогодама, неопходно је да грађани приложе и доказе – наглашава Марко Благојевић. – Први је да су власници објекта, други да неко стално живи у том објекту, а трећи је да штета заиста постоји.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Ј. Матијевић