Метеоролог Недељко Тодоровић рекао је да се за новогодишње и божићне празнике у Србији очекује топло, суво и сунчано време, а да би у првим данима нове године максималне дневне температуре могле да буду и од 12 до 18 степени.

„До краја ове године и првих седам до 10 дана јануара следеће године нема хладноће, нема зиме и снежних падавина, очекује нас натпросечно топло време за ово доба године, поготово 31. децембра и прва два, три дана јануара, када би максималне температуре биле од 12 до 18 степени“, рекао је Тодоровић Танјугу.

Истакао је да се очекује и топла новогодишња ноћ са минималном температуром у другој половини ноћи и ујутру између два и седам степени.

„То је за осам до 10 степени топлије од вишедеценијског просека. Задржаће се суво и у већини дана претежно сунчано време, а по котлинама и долинама у јутарњим сатима могућа је магла“, наводи метеоролог.

Тодоровић каже да би прве назнаке падавина могле да се очекују после Божића, односно између 8. и 10. јануара.

„Температура ће негде између 5. и 6. јануара бити у паду, максимална дневна температура неће бити већа од 10 степени , али то значи да ће такође бити натпросечно топло“, објашњава метеоролог.

Како наводи, до средине јануара, тачније 10. нема назнака за озбиљније захлађење и снежне падавине бар у нижим пределима.

„После 10. јануара биће вероватно наоблачења са кишом у нижим пределима, док се у вишим планинским пределима може очекивати снег. Још је неизвесно када би могло да буде снега у нижим пределима“, наводи Тодоровић.

Истиче да временска прогноза дужа од 10 до 15 дана доноси ризик да се не оствари.

„И ово до 10. јануара врло је храбра прогноза, али вероватно ће бити тако. Наредних 10 до 15 дана у већини дана очекује нас претежно сунчано време, а у јутарњим сатима свеже, са просечним температурама које су више примерене новембру“, закључује Тодоровић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг