Захтеви за субвенционисану доделу заштитних рамова за тракторе подносе се Агенцији за безбедност саобраћаја до 8. децембра, а позивом за субвенције су обухваћени ИМТ 533, ИМТ 539, ИМТ 540, ИМТ 542 и ИМТ 549, саопштила је Агенција.

Уградња заштитних рамова једна је од главних мера за смањење броја страдања и повреда возача, због чега је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре определило 125 милиона динара за субвенционисану доделу заштитног рама, како би што више трактора било покривено заштитним рамовима, а возачи трактора заштићени, навели су из Агенције.

Јавни позив са пратећим формуларима за подношење захтева се налази на сајту Агенције www.abs.gov.rs, а међу неопходним документима је и потврда о плаћеном порезу на имовину и доказ о плаћеној такси од 1.040 динара.

Изменом Уредбе о условима и начину спровођења субвенционисане доделе заштитних рамова за употребљавани трактор, коју је Влада Србије усвојила 28. септембра, рок за пријављивање је продужен до 8. децембра.

Пројекат Психолошка подршка породицама жртава саобраћајних незгода

Агенција за безбедност саобраћаја покренула је пројекат Психолошка подршка породицама жртава саобраћајних незгода и учесника у саобраћајним незгодама, а свако ко осећа психолошку трауму услед последица саобраћајне незгоде може да се јави на број 0800-085-087 радним данима од 10 до 16 часова.

Заменик директора Агенције за безбедност саобраћаја Милан Илић изјавио је за Танјуг да је „Психолошка подршка“ бесплатан сервис намењен свима који на било који начин трпе и осећају психолошку трауму услед последица саобраћајне незгоде.

„То може бити свако ко је изгубио драгу особу у саобраћају или је остао са трајним инвалидитетом, он или неко њему близак. Може бити и особа која је учествовала у саобраћајној незгоди својом или туђом кривицом и не може да се ослободи анксиозности у саобраћају. Такође то могу бити и сведоци, односно очевици или целе породице. Дакле, свако ко је на било који начин жртва саобраћајне незгоде и ко доживљава посттрауматски стресни поремећај“, каже Илић.

Наводи да радном даном од 10 до 16 часова грађани могу позвати број 0800 085 087 и поразговарати са обученим стручним лицем о психолошком проблему са којим се суочавају.

Илић наводи да је позив бесплатан, а да ће се у зависности од врсте психолошког проблема приступити припреми адекватног психолошког третмана.

Пројекат је покренула Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са Удружењем родитеља који су изгубили дете у саобраћају и Министарством унутрашњих послова, а реализатор пројекта је Удружење психолога.

Према речима Илића, пројекат подразумева успостављање сталног сервиса и подршке жртвама саобраћајних незгода, активацију обучених психолога из претходног пројекта, обуку нове групе психолога, обуку полицијских службеника и припадника хитних медицинских служби о начину реаговања током саопштавања тешких вести родбини или преживелима, спровођење психолошких третмана и помоћи појединцима, групама или породицама.

Наводи да се сваког дана у просеку деси око 100 саобраћајних незгода на нашим путевима у којима буде око 50 повређених лица, од којих је 20 са тешким телесним повредама.

„Нажалост, скоро два живота се сваког дана изгубе у саобраћају“, рекао је Илић.

Истиче да је у односу на исти период прошле године око 70 лица мање погинуло у саобраћају и око 2.400 лица мање повређено.

„На прагу смо да се оствари историјски минимум страдања у саобраћају на путевима у Републици Србији. Нисмо задовољни докле год имамо жртве у саобраћају и наставићемо заједно са другим државним органима, институцијама и субјектима да се боримо да спашавамо људске животе у саобраћају“, нагласио је Илић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг