foto-printscreen-youtube

Послодавац има обавезу да документује средстава дата за превоз запослених, изјавио је заштитник грађана Зоран Пашалић.

– Уколико послодавац има доказ да је новац утрошен за куповину месечне претплатне карте, дневне карте или карте за једну вожњу у јавном превозу, за гориво у случају коришћења сопственог возила и слично, ти трошкови му се могу признати као расход – рекао је Пашалић позивајући се на Мишљење Министарства финансија.

Пашалић је то рекао упитан да ли су послодавци дужни да оправдају сваки динар који дају запосленима за јавни превоз.

– На основу извода из Мишљења Министарства финансија, у коме се каже да уколико послодавац нема веродостојне исправе на основу којих доказује да је на адекватан начин трошак запосленог за одлазак и долазак са рада ти трошкови му се не могу признати као расход, произилази да послодавац има обавезу да документује сваки расход који је по том основу имао – каже заштитник грађана.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је раније данас да се у појединим медијима води хајка против одлуке државе по којој „послодавци који исплаћују запосленима накнаду за превоз ‘на руке’ уместо што купују месечне карте морају да докажу да је сваки динар потроšен за превоз и то сваког месеца и за сваког запосленог“.

– Доказ да је новац потрошšен за превоз моžже да буде месечна карта за превоз, али и рачун са бензинске пумпе или такси рачун – рекао је Весић за „Тањуг“ и додао да је „одлука јасна и да ту нема никакве дилеме“.

Он је додао да је дрžжава Законом о раду обавезала послодавце да запосленима исплаћују накнаду за превоз уколико не организују сопствени.

– На овај износ се не плаћају порези, ни доприноси и зато можžе да се користи само за превоз. Држžава има обавезу да контролишšе како се троšши тај новац – рекао је Весић и додао да неки послодавци злоупотребљавају ову законску могућност па ову накнаду укључују у плату, чиме варају држžаву и запослене којима одузимају право на превоз.

Да исплаћена накнада мора да се оправда, рекао је и министар финансија Синиша Мали, који је раније данас изјавио да мишљење тог министарства о накандама за превоз запослених ни на који начин не крши права грађана о исплати тих средстава на основу Закона о раду, већ да се сада само тражи да се та наканда оправда.

Како каже, новац дат запосленима на име наканде за превоз мора да се оправда пошто је тај део ослобођен одређених пореза.

Додао је да се на основу правдања тих средстава обрачунава порез који треба да иде у државну касу.

– Ако се возите бициклом, онда не треба да добијете новац – рекао је Мали.

ТопПрес/ Извор: Танјуг