Заваривачи најтраженији на тржишту: Компаније организују обуке, посао одмах

Заваривачи најтраженији на тржишту: Компаније организују обуке, посао одмах

У оквиру програма „Знањем до посла“ у Крагујевцу је, на захтев компанија, организована обука за још 38 заваривача, пошто је двомесечни практични курс већ прошло 36 младих без посла. Млади људи имају шансу да за кратко време кроз практичну обуку на радном месту стекну потребне компетенције и обуче се да раде квалитетно и према потребама конкретног послодавца.

Пре одласка на праксу, представници компанија полазницима држе обуку о „индустријској култури“ у Средњој техничкој школи, где се за њих организује и краћа теоријска обука. Полазници потом уче занат од ментора-инструктора у компанијама.

Компанија „Вакер Нојзон“ је у првом кругу обучила 20 практиканата, Сименс шесторо, колико је примио и у другом кругу обуке, док је компанија „АММ Мануфацтуринг“ обучила 10, а примиће још 24 будућа заваривача.

Новом круге обуке будућих заваривача прикључиле су се и компаније „Рапп Застава Wинцхес“ у којој се обучава двоје практиканата, и „Тригано приколице“ са шесторо полазника.

„Током обуке по програму „Знањем до посла“ незапослени млади људи имају шансу да за кратко време кроз практичну обуку на радном месту стекну потребне компетенције и обуче се да раде квалитетно и према потребама конкретног послодавца“, рекла је агенцији Бета Марија Стојадиновић из Развојног бизнис центра.

Она је додала да је занимање заваривач једно од најтраженијих на тржишту и да ће расти потребе за тим профилом, нарочито у машинској индустрији.

У оквиру овогодишњег циклуса обука по програму „Знањем до посла“, млади из Крагујевца, Краљева и Лознице се обучавају и за ЦНЦ оператере, електромонтере, техничаре за слушне апарате, монтере АЛУ и ПВЦ столарије и шиваче у аутомобилској индустрији.

Национални пројекат „Знањем до посла“ у Србији спроводи међународна организација НИРАС-ИП Цонсулт, уз финансијску подршку Швајцарске организације за развој и сарадњу СДЦ.

Локални партнери у Крагујевцу су Развојни бизнис центар Крагујевац и Бусинесс Инноватион Програмс.

TопПрес/ Извор: Н1/Бета

KOMENTARI