Завод за интелектуалну својину Србије и ове године се придружује прослави Светског дана интелектуалне својине, 26. априла, саопштили су из Завода.

Овај догађај биће организован у хибридном формату, у просторијама Завода и онлине путем YоуТубе канала Завода.

Током овог догађаја биће представљени различити програми подршке иновацијама, намењени стартаповима и младима, а биће и представљене иновације младих тимова, добитника средстава или других видова подршке за даљи развој њихових идеја.

Ове године, Светски дан интелектуалне својине под кровном темом Светске организације за интелектуалну својину (WIPO), „Интелектуална својина и млади: Иновације за бољу будућност“, посвећен је креативности младих људи и улози коју права интелектуалне својине играју у свету у охрабривању иновација и креативности. Дан интелектуалне својине у 2022. години указује на огромни потенцијал младих људи да пронађу боља и нова решења која подржавају прелаз на одрживе технологије у будућности.

Програм ће поздравним говором отворити Владимир Марић, директор Завода за интелектуалну својину.

Ирена Ђорђевић, менаџерка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у ће представити СтарТећ пројекат финансирања иновација, а тим поводом ће говорити и добитница средстава СтарТећ Тамара Папић, из стартапа БабyФМ.

Као представник програма намењених младим иноваторима, Раисинг Стартс – Научно-технолошког парка Београд, говориће Невена Јанковић и корисник програма Владимир Божовић из ЗенХире стартапа.

У наставку догађаја говориће Ивана Костић, саветник за имплементацију програма и пројеката Фонда за иновациону делатност, а иновације подржане програмом Фонда представиће Никола Крстић из Анора стартапа.

Александар Векић, тренер за категорију „Иновативне идеје“ говориће о Најбољој технолошкој иновацији (НТИ), а присутнима ће се обратити и Никола Теомировић из ЕТШ „Никола Тесла“, вођа најбољег средњо?колског тима ЕцоХиве, који ће представити иновацију такмичења НТИ 2021.

Светски дан интелектуалне својине, ове 2022. године, обележава се у циљу промоције међу младим људима права интелектуалне својине, како она могу да подрже њихове циљеве, помогну у трансформацији њихових идеја у реалност, како могу да остваре приходе, стварају нова радна места и изврше позитиван утицај на свет око нас.

Са правима интелектуалне својине, млади људи имају приступ неким од кључних оруђа која су им потребна да унапреде своје амбиције.

ТопПрес/ Извор: Танјуг