Завршена седница Кризног штаба: У петак о увођењу мера за викенд, појачава се надзор у школама

Завршена седница Кризног штаба: У петак о увођењу мера за викенд, појачава се надзор у школама

На данашњој седници Кризног штаба нису усвојене нове епидемиолошке мере, али јединствен је став да се преко викенда мора нешто предузети, па ће одлука о томе бити донета на наредној седници штаба, у петак, саопштио је епидемиолог др Предраг Кон.

„У току састанка било је размена мишљења, различитих ставова, али дошли смо до јединственог става да се преко викенда мора предузети нешто, а остављено је да се то искристалише и припреми предлог који би у петак био усвојен“, рекао је Кон новинарима након седнице.

Он је навео да је јасно констатовано да су места одакле се преноси инфекција – ски центри, зимовалишта.

„Најважнија је чињеница да су главна места заражавања уочена, а то су углавном ресторани, кафићи, док саме ски стазе то свакако нису“, рекао је Кон.

Мере, о којима ће бити расправљано, додао је, односиће се на сва места где постоји жариште и могућности преноса, али то није данас дефинисано.

„Данас је само јасно дефинисано да су посебно значајна места зимовања, скијалишта одакле нам се враћају људи са са доказаном инфекцијом која се даље преноси“, додао је он.

Кон је истакао да се епидемиолошка ситуација и даље погоршава и да је неопходно максимално појачати контролу, која је, додао је, у последњих неколико недеља и била појачана.

„То треба наставити како би се спречило даље убрзано преношење вируса“, рекао је Кон.

Он је навео да ће се појачати и надзор над оболевањем у школама.

„За сада немамо податке који би указивали на велики ризик, а то је важно, јер искуства из других земаља показују да се преношење дешавало у школама“, рекао је Кон.

Он је подсетио да свака школа има могућност да, ако се у једној групи појаве два случаја заразе, цела група прелази на онлајн наставу, односно то је у надлежности сваке сколе и локалног завода на терену.

Када је реч о скраћењу радног времена, Кон је пренео да је било изношења различитих мишљења и да за сада нема померања радног времена у наредна два дана.

Скраћење радног времена, према његовим речима, подразумевало би и радно време током викенда.

То се, каже, односи првенствено на зимовалишта и друга жаришта.

„Сат два заиста не решава питање. Питање је поштовања мера које је очигледно врло тешко достићи. Најважније је да се даље спроводи вакцинација, јер ће подизање нивоа заштићености становништва дати резултате“, подвукао је он.

Поновио је да није одлучено да се радно време скрати са 20 на 18 сати, већ да је наглашено да је далеко важније спроводити оштру контролу.

Казао је да би медицински део Кризног штаба најрадије затворио све на пет дана, односно спроведе тотално закључавање. То, истиче, међутим, није могуће спровести.

Ко се премишљао – време је да се вакцинише

Без имунизације није могуће победити пандемију и онај ко се премишљао – време је да се одлучи да се вакцинише, истакао је Кон.

Кон је подсетио да колективни имунитет увек зауставља пандемију и епидемију.

„То ће се десити и овог пута. Када зависи од брзине којом будемо спровели имунизацију. Ако чекамо природним путем да се то догоди, то ће потрајати“, објаснио је он.

Кон је рекао да су веома оптимистичне прогнозе да до лета имамо колективни имунитет, али указује и да то није немогуће.

„Оно што треба сви да знају јесте да без имунизације неће успети пандемија да се победи. Онај ко се премишљао време је да се одлучи, да реши да се вакцинише, јер је то најзначајније у том тренутку“, подвукао је он.

Упитан за особе које су након добијања вакцине оболеле, Кон је указао да је вирус масовно у циркулацији и да може бити асимптоматских случаја, односно да дође неко на вакцинацију који нема тегобе, а да му се оне накнадно појаве.

Може, додаје, и да се деси да се неко после прве дозе инфицира, пре него што развије заштиту.

Али, каже, утисак је да су такви случајеви благи и да нема тежих облика обољења.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI