foto tanjugfoto tanjug

У Србији је потпуно заживео електронски систем издавања грађевинских дозвола и захваљујући томе тренутно је активно око 25.000 градилишта, а међу локалним самоуправама дозволе се најмање чекају у Сомбору – у просеку четири дана.

Да би се заокружио поступак издавања електронских грађевинских дозвола планирају се измене Закона о планирању и изградњи, како би се увео и Е-простор, пошто често локалним самоуправама недостају планска документа, кажу у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Такође, врло брзо биће усвојене измене Закона о упису у катастар, који је већ у скупштинској процедури, рекла је државни секретар у том министарству Александра Дамњановић.

Суштина измена је увођење бележника, односно нотара у поступак уписа катастар непокретности, што ће грађанима омогућити да лакше и брже упишу своју имовину.

Дамњановићева је казала да ће нови Закон у упису у катастар знацајно смањити време уписа својиине на непокретностима и остваривање других права.

„Да бисмо заокружили цео поступак издавања дозвола уводимо и Е простор кроз измене Закона о планирању и изградњи, које се планирају врло брзо“, рекла је Дамјановићева.

Објаснила је да ће захваљујући томе градови и општине моћи да доносе планска документа на основу којих ће моћи још боље да се издају електронске дозволе.

Анализа министарства је показала да велики број општина и градова не доноси потребна планска документа и да највише недостају планови детаљне регулације, што онемогућава надлежне органе да издају грађевинске дозволе у складу са законом.

Србија је захваљујући електронским дозволама рангирана на 10. место по брзини издавања грађевинских дозвола на Дуинг бизнис листи Светске банке и помоћи ће Републици Српској да уведе систем за е дозволе.

Електронске дозволе су у нашој земљи уведене 1. јанура 2016. и издају се искључиво у електронској форми.

Министарство грађевинарства је од почетка примене електронске обједињене процедуре издало укупно 297 грађевинских дозвола, које обухватају радове вредне више од 1,33 милијарде евра, нагиласила је Дамњановићева.

Од пројеката за које дозволе издаје министарство, више од трећине укупне вредности радова односи се на железничку инфраструктуру – 475,17 милиона евра, а петина на путну инфраструктуру – 271,3 милиона евра.

Такође, од преосталог износа 16 одсто се односи на изградњу стамбено-пословних објеката или 210 милиона евра, девет одсто на производне објекте или 117,6 милиона евра, а сви остали објекти чине шест одсто или 82 милиона евра.

Дамњановићева каже да је било случајева да је Министарство грађевинарства и за само један дан издало грађевинску дозволу.

„Такође, све наше општине и градови данас без изузетка примењују електронски поступак за издавање грађевинских дозвола, у законском року од пет дана. Наши грађани и пројектанти су се, такође, навикли на систем“.

Како је рекла, у новембру 2014. године у Србији је било свега око 500 активних градилишта, док их данас због електронских дозвола има око 25.000.

Република Српска планира од следеће године у локалним самоуправама да уведе електронске грађевинске дозволе по узору на Србију.

Дамњановићева истиче да ће Министарство грађевинарства помагати Републици Српској у реформисању система грађевинских дозвола и увођењу е-дозволе и пренети ресорном министарству искуства и примере добре праксе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг