Топола – Једна од највећих православних заштитница, Света Петка, према веровањима, многима је помогла, пружила спас и онда кад је било најпотребније услишила молитве. Али,  за ову светитељку везана је и легенда да се верницима који јој се моле указује као жена у црном плашту и тако предтавља или спас, или казну.

Бројни су излечени сведочили о овом необичном сусрету, а најупечатљивија била је прича једног официра ЈНА који је затечен на коленима код цркве посвећеној Свети Петки на Калмегдану. Кад су га питали како тако слободно испољава своја верска осећања, одговорио је да је само захваљујући овој цркви и великој светитељки остао жив. Кад га је током Другог светског рата напала немачка патрола, склонио се у малу црквицу и тада му се указала жена са црним плаштом и спасила га.

Пола века касније, и даље се верује у чудотворне моћи ове светитељке, а Светлана Марковић из Тополе сматра да јој се жена са црним плаштом указала на једном од пањева кад су у дворишту своје родне куће у селу Ратковић секли стари орах.

Посечен стари орах, фото: ТопПрес

„Била је недеља, доста људи је ишло ка манастиру, а ми смо секли тај орах. Журили смо да расклонимо са пута одсечене гране и пањеве, и ја сам у журби док сам пребацивала те пањеве на једном од њих приметила детаљ који ме је асоцирао на Свету Петку“, прича  Светлана Марковић.

Цело стабло ораха има  црне шаре на пресецима, али само је на том једном месту детаљ такав, да је Светлану асоцирао  на Петковицу. Она истиче, да се са друге стране пања такође налази црна мрља, али није иста.

„Верујем да је то неки Божји знак, јер ја имам сестру близнакињу а наша девојачка слава је била Света Петка. Моја сестра је вече уочи наше славе сањала да јој се јавио женски глас који јој је рекао ‘моли се’. Можда је и ово нека порука коју нама шаље Бог“, верује Светлана.

Стручњаци објашњавају да су годови увек концентрични кругови, на тај начин стабло расте и дебља се. За појаве, када се јави другачији облик, не постоје јасна објашњења, претпоставља се да је можда дрво имало неку аномалију при развоју.

ТопПрес

Са једне стране Света Петка а са друге само шара, фото: ТопПрес