agromediaagromedia

За разлику од стандадних соти малине као што су виламет, микер, тиуламен код врсте полка теба припемити малињак за педстојећу успешну сезону.

Током децембра, јануара или фебруара када се укаже лепо време без мраза, треба да посечете малину, на висину свега 5 до 10цм, што низе то боље, мада не испод нивоа земље, да неби улазила влага и земља у стабљику кроз пресек.

То је време када теба да искористите лепе дане, да се малина добро оплеви и да се мало окопа. Окопавање се ради малом мотиком, а могу послужити и оне мале виле за риљање. Обрада је плитка, свега 10цм максимално. То је важно јер у овом периоду не могу да се оштееи клице и изданци малине, које већ с полећа избијају.

Ако сте у могућности, треба додати органског ђубрива, прегорели стајњак (пелетиани или обичан ситни астесити). Количина зависи од квалитета земље, са две до три пуније лопате на 1м дузине у реду, неће бити грешке.

Свакако треба да додате минерално ђубриво 8 16 24 то је мешавина НПК и додаје се једна чаша од јогурта по метру (200г) или нешто мање, а може и слична мешавина ђубрива другог односа.

Како једно тако и друго ђубриво можете додати прво, па онда прекопати, да би се ђубриво умешало у земљу.

Уколико је негде баш густ склоп биљака, велики бокор са више од 10 садница, тада их треба проредити, ашовом, пажљиво уклонити део биљака, а исто на местима где је ређе, додати саднице.

ТопПрес/ Извор: Агромедиа, Аутор: Владимир Милутиновић