Влада Србије усвојила је на седници у 13 сати одлуку да ће полицијски час почети данас у 18 сати и трајати до суботе у 5 ујутру, сазнаје Танјуг.

„Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници измене одлука у вези са мерама заштите становништва од заразне болести COVID-19 током првомајских празника. Забрана кретања почиње од данас, у 18 часова и трајаће до суботе, 2. маја, у 5 часова ујутру“, каже се у саопштењу.

Грађани старији од 65 година моћи ће у петак да изађу у шетњу два пута у трајању од по сат времена, у било које доба дана највише шест стотина метара од места становања.

У суботу и недељу забрана кретања почиње у 18 часова и траје до 5 часова ујутру наредног дана.

Тада најстарији суграђани могу изаћи у шетњу једном, под истим правилима, у периоду забране кретања од 18 часова до 5 часова ујутру.

„Важно је нагласити да је током викенда, у циљу смањивања социјалних контаката на минимум, и даље на снази забрана окупљања више од двоје људи на отвореном простору и ову меру ће строго контролисати надлежни органи,“ саопштила је влада.

Из фазе изолације улазимо у фазу личне одговорности

Излазимо из фазе изолације и улазимо у фазу личне одговорности, каже покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и због тога посебно упозорава на потребу поштовања препорука о избегавању контаката, што, каже, остаје кључно у наредном периоду.

Гојковић је апеловао на све који не морају да излазе напоље за викенд, то и не чине.

„То је једногласан закључак Кризног штаба здравствене струке. Мере остају исте у суботу и недељу, као данас, и молимо по хиљадити пут за личну одговорност, максимално избегавање контаката, јер то је кључ у наредном периоду, а не само за викенд“, рекао је Гојковић на конференцији за медије у Палати Србије.

Упитан да ли је одлука о томе да на јавном месту не буде више од двоје људи врста компромиса за скраћење полицијског часа који је требало да траје до понедељка, Гојковић је подвукао да са здрављем нема компромиса и да се тражило најбоље решење за све.

„Одлуку смо донели водећи рачуна о епидемиолошким аспектима и о очекивањима како ће се грађани понашати, то је основно“, рекао је Гојковић.

По питању промене првобитне одлуке о забрани кретања за 1. мај и викенд, Гојковић је рекао да није тајна да су у оквиру здравственог Кризног штаба постојала различитих мишљења у вези са првомајским празницима, јер је део струке био за максимално ригидне мере, а било је, каже, и оних за још либералнији став.

“Али, гледајући целокупну ситуацију, да три, четири, дана имамо стално испод тих фамозних 5 одсто заражених у односу на тестиране, да имамо у сваком тренутку добар преглед ситуације, данас смо фактички једногласно на Кризном штабу донели ову одлуку”, рекао је Гојковић.

Како каже, струка је свесна да ово јако дуго траје и определили су се да за 1. мај буде ригидних мера, док у суботу и недељу важе мере као радним данима, с тим што је и даље неопходно указати на значај мера дистанцирања.

“Да излазимо из фазе изолације, у фазу личне одговорности”, подвукао је он.

Не бавимо се политиком, свако окупљање непримерено

Покрајински секретар за здравство изјавио је да Кризни штаб, који чине људи здравствене струке, не коментарише, као ни до сада, политичка питања, али да као лекар може да каже да су сва окупљања неодговорна и непримерена.

Тиме је Гојковић одговорио на питање како струка гледа на синоћна окупљања и бакљаде на крововима, где је више људи било на једном месту.

“Ово је Кризни штаб здравствене струке и нисмо до сада коментарисали политичке аспекте било ког дела процеса у претходних осам недеља. Чуо сам за то, и за друге примере, да су неки излазили изван куће, сукобљавали се са припадницима снага безбедности…”, рекао је Гојковић.

Са аспекта лекара, Гојковић је навео да је то, са сваке стране изузетно неодговорно, неозбиљно и непримерено.

“Али, као неко ко је здравствени радник, жалостан сам што су они због којих је акција и замишљена, а то су здравствени радници, јер је акција замишљена да се њима пружи подршка, потиснути у други план”, рекао је Гојковић.

Додао је да ће бити прилике и могућности за политику и политичке обрачуне у политичкој арени, али сада то, још увек, треба ставити са стране.

ТопПрес/ Извор: Танјуг