Доктор Кон упозорава: Избегли смо катастрофу, али не могу да кажем да други талас неће бити снажнији

Доктор Кон упозорава: Избегли смо катастрофу, али не могу да кажем да други талас неће бити снажнији

Епидемиолог Предраг Кон каже да је јавни превоз и даље забрањен, а да је дозвољен искључиво запосленима, као и запосленима који воде децу у вртић.

– И тај родитељ мора имати дневни радни налог и карту за вожњу, као и сваки други запослени. Ми се не налазимо у ситуацији да не морамо да бринемо, већ је важно да одржимо оно што смо достигли. Вирус је и даље у циркулацији и зато засад у превоз могу само они који морају. Оваква ће ситуација бити наредних отприлике недељу дана, па ћемо по фазама попуштати мере по питању јавног саобраћаја – објашњава Кон.

Додаје да ће следећи који ће користити превоз бити ученици, затим сви остали сем старијих од 65 година, а да када проценат позитивности буде испод један одсто, превоз ће моћи да користе и старији од 65 година.

Истиче да је у Београду највећи ризик и да су мере стога и ригорозне, а такве ће бити и контроле.

– Неприхватљиво је да превоз сада користи свако. Морамо да радимо и да излазимо напоље, то је јасно, зато ће старији од 65 година моћи да излазе када год хоће онда када се укине ванредно стање. Ипак, опрез мора постојати, социјална дистанца се мора поштовати и све оно што је била забрана, сада постаје колективна одговорност. Преговора нема све док не дођемо на нулу позитивности – каже епидемиолог за Пинк.

Истиче да је проценат позитивности нешто већи у Београду и подсећа да, све мере које су важиле током ванредног стања, могу да постоје и после. Иситиче да забране биоскопа, школа, позоришта и слично морају постојати барем до краја маја, а да се после не очекује да ће ове забране бити нужне.

– Када данима не будемо откривали вирус, сигурно је да ћемо рећи да мере могу да се укину – каже др Кон. Истиче да мере можда некоме делују нерационалне и нејасне, али да су врло оправдане када се сагледа цела слика. Подвлачи још једном да је сигурно да се епидемијски талас гаси, да се враћамо у живот, али да није 100% сигурно да се контакти неће повећати и да неће доћи до поновног повећања броја оболелих.

Додаје да је сада важно разбијати страх код оних који су у „грчу“ због вируса, што је у главном случај код најстарјих, а да треба „повлачити“ оне који су потпуно опуштени.

Истиче и да се од вируса нећемо растати трајно, већ само на неко време.

– Опустићемо се и бићемо мирни једно време, а онда ћемо морати да се опет уозбиљимо и припремамо за други талас – каже др Кон. Додаје да, захваљујући уведеним мерама, у Србији није ни виђено шта све вирус може да уради, те да би била права катастрофа да нам покаже своја лица из Италије, Шпаније и Британије.

– Није немогуће да се вирус врати још снажнији – каже Кон. На питање да ли је могуће да се врати на јесен, а да нам „не може ништа“, епидемиолог каже:

– У превенцији не постоји „веровање“ да нам вирус не може ништа у другом таласу, ја као епидемиолог морам непрекидно да упозоравам на ризик који ће постојати све док не стекнемо имунитет и докле год вирус буде у циркулацији – закључује Кон.

ТопПрес/ Извор: Новости

KOMENTARI