Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Ко умије њему двије: Прво на њиву, па опасивање кецеље и за шпорет
Вести

Ко умије њему двије: Прво на њиву, па опасивање кецеље и за шпорет

31

Топола – Цена воћа неизвесна, род такође. Како онда да преживе вредни домаћини који целе године заливају, прскају и беру плодове? Стручњаци кажу – прерада и пласирање готовог производа на тржиште најбоље је решење. Речено је и учињено, јер не може у Тополи толико воћа родити колико га вредне домаћице могу прерадити. Оне у својим кухињама спремају праве чаролије, које завршавају на њиховима трепезама, али и у продаји.

„Волим да припремам зимницу за своју породицу јер имамо доста воћа тако да је увек било вишка који се не прода у свежем стању и који остане. Да не би пропало ја сам то прерађивала на разне начине, ликер, слатко, џем, компот тако да је за моју децу и нас у кући увек имало тегли у изобиљу, касније сам вишак почела и да продајем. Нема конзерванса, све је домаћи производ, који може да стоји годинама“, каже каже  за РИНУ Мира Радојевић из села Шуме.

Вредна домаћица из опленачког краја, фото: РИНАПрво је почела са прерадом вишње и то у сок, који је како каже омиљен свима. Касније су у теглама завршиле и кајсије, шљиве.

„Цена свеже шљиве из године у годину варира, и никада ниси сигуран да ли ћеш продати и по којој цени. Свекар пече ракију па и њу продајемо, ја од шљиве правим слатко, џем, са љуском или без уз мало шећера што је права домаћа посластица“, истиче Мира.

Данашње домаћице често су у дилеми да ли да купе зимницу или да је саме припремају, међутим уз Мирине чаролије нема дилеме јер она у својој кухињи прави домаћу зимницу без хемије.

Мира је прво почела са прерадом вишње, сада за ликерима влада велико интересовање, фото: РИНА

„Све што ја припремам је природно, направљено на једноставан начин, пастеризацијом као што је то некада рађено. То ми је и био циљ првенствено због моје деце и породице, да све буде здраво, укусно и природно, по томе се домаћа зимница и разликује од индустријске јер воће није хемијски третирано или је ту минимална употреба хемије а нема ни конзерванаса“, наглашава наша саговорница и додаје да је уз помоћ пастеризације зимница заштићена од кварења.

„Било да је флаша или тегла загреје се, сипа се припремљен садржај, затвори поклопцем, упакује, покрије природно хлади и траје док се не отвори а то може бити и неколико година. Нема промене, нема кварења како буде тог дана кад се сипа у теглу тако и остаје”, прича Мира.

Уз Мирине чаролије нема дилеме да ли купити или правити, у оба случаја је домаћи производ, фото: РИНА

Ликери од вишње, малине, купине, слатка од грожђа, шљива, беле трешње, компоти, сокови, џемови, само су део Мириних производа. Ипак, како каже највише се тражи ликер од вишње а ова вредна домаћица открива и како се припрема:

„Вишње се ставе у стаклену теглу или балон, уз додатак шећера, колико вишања толико и шећера и тако се ређа до врха посуде а онда се налије ракијом. Тако стоји 40 дана, повремено се промеша, после тога одлије и сипа у флашице. Стаклена амбалажа је битна јер се на тај начин задржи арома воћа, не може да се поквари нити промени. Процес је једноставан а ја сам га научила од мајке и баке, тако може да се припреми од било ког воћа“.

Фото: РИНА

За воћаре је заокружен процес на имању сигурна зарада, јер се воће припремљено на различите начине у теглама може сачувати и неколико година.

ТопПрес/ РИНА

За воћаре заокружен процес доноси сигурну зараду, фото: РИНА

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup