Кон: Ако нећемо да носимо маске, нема друге мере осим затварања – вакцине још дуго неће бити

Кон: Ако нећемо да носимо маске, нема друге мере осим затварања – вакцине још дуго неће бити

У Хрватској видимо шта нас очекује, рекао је данас епидемиолог др Предраг Кон и упозорио да ако грађани не буду носили маске нема друге мере осим затварања.

Кон је за Прва тв рекао да га не интересује политика, да га не интересује неповерење у кризни штаб, да га једино интересује и брине чињеница да се вирус брзо шири, пре свега озбиљно у Београду, и да се може успорити једино ношењем маски и држањем физичке дистанце.

Ако то не буде случај следи, каже Кон или затварање или катастрофа.

Он је указао на чињеницу да у Кини нема ширења вируса, већ пет месеци, због велике дисциплине грађана и ношења маски.

„Ми се налазимо у крајње несигурној и неповољној ситуацији, можда ће већ крајем следеће недеље бити ванредна ситуација“, навео је Кон.

Он је изразио велику забринутост због непоштовања мера, пре свега неношења маски.

Истиче да је Кризни штаб био за ношење маски на отвореном, али да правници указују на проблеме с тим, јер се, каже и грађани и власт плаше казни.

„Једино објашњење за неношење маски на отвореном је да је то неспроводиво, а медицински део кризног штаба је једногласан по том питању, посебно када се ради о шеталиштима“, рекао је др Кон.

„Немојмо се плашити мера, јасно је да ово може да се реши само спречавањем контаката, да ли ће то бити полицијски час, ванредно стање, мора се спречити ширење“, нагласио је епидемиолог.

Кон је нагласио да је главни град на озбиљном удару вируса.

„Београд има 116 случајева, а пола је из ковид центара. Остали су дијагностиковани у другим центрима. Београд улази у озбиљну ситуацију, повећава се број импорта у школама, али се добро држе“, наводи епидемиолог Кон.

За сада, како каже, школе се неће затварати.

„Ако нећемо да носимо маске, ми немамо другу меру осим затварања – нема између“, наводи Кон.

Он је рекао да не треба да мислимо да смо нешто посебно и да ће да нас мимиоиђе.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0