Кон: Мере ће постепено попуштати, неке препоруке ће остати

Кон: Мере ће постепено попуштати, неке препоруке ће остати

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је данас да ће мере за сузбијање корона вируса како време одмиче полако попуштати.

„Мере ће трајати и даље, не овакве као сада, али ће се озбиљно промишљати шта ће остати као обавезно понашање, а шта ће бити препоруке“, објаснио је Кон на питање Танјуга шта се планира у Србији имајући у виду да многе земље најављују попуштање, али и да ће неке мере остати, као на пример у Аустрији, до краја децембра.

Кон је рекао и да мере не треба везивати само за ванредно стање, јер ће и после повлачења ванредног стања неке мере остати у складу са Законом о проглашењу епидемија од посебног значаја.

„Повлачење ванредног стања не значи и одјаву епидемије, јер ће се епидемија одјавити онда када се за то стекну услови и када буде дошло до пада новозаражених“, изјавио је Кон.

Наводи и да ће се тестирање колективног имунитета спроводити током лета и да је сада прерано за то.

„Треба сачекати да се заврши епидемија и да се сакупе подаци из света и Србије, па онда тестирати какво је стање колективног имунитета у популацији“, изјавио је Кон.

Нема смисла поредити бројке

Он је истакао да нема смисла поредити поредити ситуацију броја инфицираних између земаља, јер се користе други подаци и аутоматски се добијају други резултати.

Кон је, на конференцији за штампу, на молбу да прокоментарише зашто Србија, и поред рестриктивних мера, са сада најдужом потпуном забраном кретања, има релативно велики број инфицираних у поређењу са регионом, поручио да се ради о неупоредивим стварима.

„Говоримо о броју инфицираних. Имамо различиту методологију тестирања. Јасно је да ми проширујемо тестирање, и тражићемо и оне са најблажим симптомима. Нисмо у могућности да пратимо како која земља и који метод користи“, објаснио је он.

Кон је подвукао да поређења немају смисла, јер се због других података који се користе аутоматски добијају други резултати.

Једино што, према његовим речима, може да се упоређује је број умрлих на 100.000 становника, то јест морталитет, а све остало је неупоредиво, јер се непрекидно мења.

Где су хоспитализовани оболели од вируса корона?

Кон је изјавио да је у Србији хоспитализовано 3.765 пацијената оболелих од коронавируса, од којих су 122 на респиратору.

Он је на конференцији у Палати Србија рекао да је на Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије смештено 55 особа, у старом делу Клиничког центра Ниш 220, а у новој згради те здравствене установе 348 особа.

У Клиничком центру Војводине смештено је 138 особа, у Клиничком центру Крагујевац 108, у КБЦ “Драгиша Мишовић” 311, а у Клиници за пулмологију Клиничког центра Србије 81.

У КБЦ “Земун” смештено је 308 оболелих, у КБЦ “Звездара” 349, у Општој болници Панчево 179, а у Општој болници Лесковац 90.

У Војној болници Карабурма смештене су 73 особе, у Институту за ортопедске и хируршке болести Бањица 58, на Београдском сајму 390, а у хали “Чаир” и хотелу “Центротурист” у Нишу 296.

У Дому студената Медицинског факултета Ниш смештено је 217 оболелих, у хали 1 Новосадског сајма 188, а у Средњој медицинској школи “Два хероја” у Новом Пазару 29.

У Специјалној болници за рехабилитацију “Јунаковић” код Апатина смештено је 29 особа, на Институту за рехабилитацију “Селтерс” у Младеновцу 88, у Специјалној болници Бања Ковиљача 47, у Специјалној болници “Меркур” у Врњачкој бањи 32, а у Институту за лечење и рехабилитацију Нишка бања 131, навео је Кон.

Размотрити могућност да слепи и слабовиди сада не раде

Кон сматра да би требало размотрити могућност да слепе и слабовиде особе буду особођене радних обавеза током ванредног стања, проглашеног због корона вируса.

„Ми о томе нисмо расправљали. То је више социјални проблем, али мислим да може о томе да се поразговара и да евентуално изађемо са неким одговором“, рекао је Кон на конференцији у Палати Србија.

Он је тако одговорио на питање да ли слепе и слабовиде особе имају право да буду особођене радних обавеза током ванредног стања, јер, како наводи медији који је поставио питање, те особе у неким здравственим установама раде нормално, односно нису ослобођене радних обавеза.

Тестирање раде само државне лабораторије

„Тестирање на корона вирус тренутно раде само сертификоване, државне лабораторије и ниједна приватна лабораторија није укључена“, изјавио је Кон, који је и члан Кризног штаба Владе Србије.

Подсећа да се тестирање тренутно ради у Институту Торлак, Клиничком центру Србије, Институту за јавно здравље у Новом Саду, Институту у Нишу, затим Ветеринарском Институту у Краљеву, Ветеринарском институту у Нишу, лабораторији у Батајници.

„Има још лабораторија које раде са ПСР апаратима, али немају довољно капацитета. Због дисперзије није логично да и они раде“, рекао је Кон за Танјуг.

На тај начин дао је одговор посланици Мариники Тепић која је на друштвеној мрежи Твитер данас питала надлежне које су то приватне лабораторије сертификоване за тестирање вируса корона.

Имала је недоумицу и како су ветеринарске и хемијске лабораторије брзински сертификоване, иако „никада нису извадили крв човеку“.

Државни секретар Министарства здравља Берислав Векић позвао је њу, али и све друге, да кажу које то приватне лабораторије раде тестирања и навео да ће то одмах проверити здравствена инспекција.

„Ми ниједну приватну лабораторију нисмо укључили, нити знамо да су почели, нити су пријавили да то раде. На списку наших референтних лабораторија које то раде искључиво су државне медицинске и ветеринарске које имају могућност да раде ПСР тест“, навео је он.

За ветеринарске и хемијске лабораторије каже да су сертификоване на основу референци које имају.

„Ветеринарске су радиле ПСР тестирања и код ветеринарских потреба, само су преузеле тестирање за овај вирус са одговарајућим екстракторима и подлогама. То је ситна модификација код ПСР дијагностике“, навео је он.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI