Кон: Морамо пазити да не упропастимо све пред сам крај

Кон: Морамо пазити да не упропастимо све пред сам крај

Претерано опуштање услед попуштања мера не би било добро, будући да је корона вирус и даље присутан те се не може избећи и могућност поновних жаришта, али се ипак морамо вратити у нормалне токове живота, изјавио је данас епидемиолог др Предраг Кон.

Кон је рекао да анализе тестова показују да је вирус и даље у циркулацији и да је важно да се и даље поштују све препоруке.

Посебна пажња, казао је он за ТВ Прва, требало би и даље да буде усмерена ка најстаријима и препоруке би, што се њихове заштите тиче, и даље требало да буду обавезујуће.

„Опуштање је с једне добро стране, али претерано није добро јер сви морамо да размишљамо о најосетљивијима и у геронтолошки центри би и даље требало да примењују најстроже мере и да спрече улазак вируса како не бисмо све упропастили пред сам крај“, рекао је Кон.

Он је додао да како вирус буде мање циркулисао тако ће и ризик заразе бити све мањи.

Важно је, каже, да се обезбеди спровођење свих мера у нарочито у градском превозу и вртићима.

Подсећа да стриктних забрана сада нема и да се прешло на личну одговорност.

Он је рекао да тестирање великог броја људи није без разлога, јер то показује активност вируса.

„Када данима будемо показивали да је појава вируса нула, то ће бити јасан показатељ да је ризик мањи“, напоменуо је он.

Др Кон је поновио да деца кад су мања могу без симптома преносити вирус и да се зато препоручује да се још избегава са тиме да их чувају бабе и деде.

„Нико више никоме ништа не може да забрани, ово су све препоруке. Мора се поднети лични ризик…Контакт је тај који је ризичан, не само виђање. Ово су препоруке, не можемо ништа више забрањивати, јер ако неко нема друго решење што се чувања деце тиче, и поред ризика радиће што мора“, казао је он.

Кон се нада да је мала вероватноћа да ћемо у јуну имати вирус у циркулацији, али да појединачна заражавања нису немогућа до средине лета.

Напоменуо је да заражавање мора да се избегне, али да је „тихо заражавање корисно“.

„Ја сам епидемиолог, моја идеологија је епидемиологија, мени мој позив онемогућује да позивам на заражавање“, рекао је он, упитан да прокоментарише изјаву пулмолога др Бранимира Несторовића да би било добро да се сада што више људи зарази када је јачина вируса, како је рекао, ниска.

Кон наводи да је успех то што је спашено хиљаде живота и да је спречавање високе прокужености била цена чувања живота.

Истиче да је приметно да се мере и препоруке углавном поштују, осим у центру града где је приметно да се на неким местима окупљају већа друштва.

Заменица директора Института за јавно здравље Србије др Дарија Кисић Тепавчевић казала је да је важна лична одговорност када су у питању мере заштите и да се када се борави у затвореним просторијама носе маске и рукавице.

На отвореним просторима, каже, то није неопходно.

Што се тиче мера када се буду отвориле границе, она је за Тв Прва казала да ће то зависити од других држава, а да ће на уласку у Србију бити потребан негативан тест који није старији од 72 сата.

„Ових дана ће се прецизније знати све, а ипак ништа не може личне мере заштите да замени и даље је потребно да будемо опрезни јер вируса и даље има те треба да се понашамо у складу са тим“, рекла је она.

Кисић је казала да још не постоји могућност комерцијалног тестирања код нас, већ само о трошку државе, али да верује да ће и то бити доступно онда када се за то искаже потреба, односно превасходно за путнике у међународном саобраћају.

До успостављања летова који су најављени од 18 . маја, вероватно ће бити дефинисани и ти услови, додала је.

Упитана за цену тестова, она је казала да се то сада не зна, али да верује да ће бити најнижа могућа у зависност од тога колико је држава уложила средства за њихову набавку.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI