Кон: Полицијски час на снази можда још за 1. мај и Ђурђевдан

Кон: Полицијски час на снази можда још за 1. мај и Ђурђевдан

Полицијски час могао би да буде на снази и за Први мај и за Ђурђевдан, али коначна одлука о томе, за сада, није донета, изјавио је епидемиолог Предраг Кон.

Он је за Спутњик рекао да би било логично да се у периоду надолазећих празника полицијски час узме у обзир као мера, али напомиње да не може самостално са сигурношћу да тврди које ће тачно мере бити примењен.

Кон је истакао да је за сада сигурно само да ће се одлуке о мерама за празнике доносити у складу са епидемиолошком ситуацијом.

Он је указао да празници омогућавају контакте и преношење вируса и оценио да би било врло лоше да се у том периоду тренутна ситуација поквари.

Говорећи о томе када ће вртићи бити отворени и под којим условима, рекао је да би до тога требало да дође онда када буде укинуто ванредно стање, јер је та одлука била повезана са забраном кретања и престанком рада.

Додао је да су сви свесни да постоје родитељи који немају где да оставе дете, поготово сада, када није адекватно да деца буду код баба и деда, који су најосетљивији део популације.

Упитан када ће бити могућа већа окупљања, Кон је рекао да је прилично тешко одговорити на то питање и додао да је свестан да мере њихове забране нису популарне, али је истакао да стоји иза тога да су неопходне.

„Лично мислим да ће мере бити ублажене и да ће преко лета окупљања бити могућа, али да ћемо касније, у току године, поново морати да их уводимо. Наравно, у зависности од ситуације. Хоћу да кажем да је врло вероватно да ће вирус поново почети да диже главу пред крај године или јесени, а можда и нешто раније“, сматра Кон.

Кон: Данас на Кризном штабу да ли нас за предстојећи викенд чека полицијски час

Први мај и Ђурђевдан су последњи термини у којима је због дружења повећана могућност преношења вируса ковид, каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да ће данас на Кризном штабу да се одлучи да ли нас за предстојећи викенд чека полицијски час.

„Лично мислим, без обзира на податке, да су 1. мај и 6. мај последњи термини у којима имамо озбиљну могућност контактирања због дружења и повећану могућност преношења вируса. То су значајни епидемиолошки догађаји који могу да погоршају ситуацију“, каже Кон за ТВ Пинк.

Он је појаснио да се значајним епидемиолошким догађајима називају сва колективна окупљања где постоји могућност повећаног ширења вируса.

Подсећа да је јуче било 224 заражена, да је још увек број заражених изнад пет одсто тестираних те да нема оправдања да се полицијски час укине овог викенда.

„Данас ће на Кризном штабу да се одлучује да ли ће бити полицијског часа за викенд“, навео је Кон и додао да ће највероватније полицијски час да се задржи и у осмој и деветој недељи, осим уколико не падне број заражених.

Вирус полако слаби, наводи он, а мере ће се укидати постепено, прати се број заражених у односу на тестиране, али и број пацијената на респиратору.

Кон каже да ће се одржати систем надзора и да ће ковид амбуланте у домовима здравља морати да раде и даље. „Имаћемо адаптиран здравствени систем“, нагласио је он.

Упитан када ће Србија имати колективни имунитет на вирус корона, Кон је нагласио да је планирано да се ради тестирање имунитета у два маха.

У првом маху биће тестирано 7.000 људи и то ће радити Институт за епидемиологију Медицинског факултета, а на лето ће бити тестирано 70.000 људи, што је око један одсто популације.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI