Кон: Шеста недеља најважнија, не сме бити грешака

Кон: Шеста недеља најважнија, не сме бити грешака

После пет недеља борбе са корона вирусом, сви показатељи указују на то да Ковид 19 губи снагу и способност преношења, али и могућност да изазове тешко обољење, изјавио је данас епидемиолог Предраг Кон и истакао да је пред нама шеста недеља, у којој не смемо да се опустимо и направимо грешке.

“Пред нама је још пет недеља, али само једна од њих је тешка. Шеста недеља је веома битна да се не догоди грешка и да вирус не уђе међу најосетљивије“, рекао је Кон за ТВ Прва.

Нагласио је да је сада као никад раније важно да се грађани придржавају мере социјалног дистанцирања и избегавања контаката.

Како је рекао, после стишавања епидемије, најважније питање биће стање имунитета популације.

„Ми смо мерама обезбедили да најстарији не буду заражени, као ни деца јер су школе одмах затворене, али ти делови популације остају без специфичног имунитета на корона вирус“, рекао је Кон.

Изразио је наду да ће се вирус повући преко лета када, како је истакао, треба урадити озбиљно истраживање у репрезентативном узорку популације како би се могло проценити шта се даље може очекивати.

Кон је рекао да је непознаница како ће вирус понашати и деловати преко лета, али да не би смело да буде изненађења и да се вирус у тихом интензитету јавља у том период године.

„Ако се повуче потпуно са ових простора, питање је да ли ће се пренети на јужну хемисферу и постати сезонска болест, што је уобичајено за респираторне инфекције. Ако се претвори у сезонску болест, онда сада треба да почнемо да се озбиљно припремамо за његов повратак“, навео је Кон.

Како каже, све је мања вероватноћа да вирус Ковид 19 потпуно нестане, али ће струка, нагласио је, пратити ситуацију и када се епидемија оконча.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI