Ненад и Mачак мајстори за роло бале

Ненад и Mачак мајстори за роло бале

Најбоље су шљивовице са Гоча и Јелице
Троструко већа продаја коверти у поштама у Србији, а ево и зашто!
Топло и нестабилно време, до 30 степени

Топола – Роло бале све су заступљеније, бројни су разлози зашто их све чешће виђамо на нашим ливадама. Један од разлога је и тај  што један човек сам може да уради неколико хектара а за класичне четвртасте бале треба више радне снаге. За домаћинства где нема довољно радне снаге ту је Ненад и његова машина.

„Ја се бавим пољопривредом и ову машину сам набавио првенствено због мене али временом се указала потреба да помогнем и комшијама а сада ове године радио сам у целом селу. Некада је за купљење сена ручно требало много радне снаге касније су дошле балирке али и за те четвртасте бале опет је требало сакупити људе да помогну пет, шест мушкараца у снази морало се наћи да се посао одради. Сада ја урадим сам 10 хектара својих ливада почев од кошења, грабљења балирања и вуче, ова машина је спас за наше сељаке“, тврди Ненад Савић.

Вредни пољопривредник из села Загорица ове године је имао доста посла, али следеће године се нада да ће га звати и мештани суседних села. Разлога за то је како каже пуно, а све се завршава једним телефонским позивом.

Роло бале, фото: ТопПрес

„Ове године сам радио по цени од 400 динара по бали ако је само балирање, ако балирам и вучем кући онда је то 800 динара по бали. Моја нафта, конац све значи на домаћину је само да ме сачека код своје куће и каже ми где треба да спакујем бале. Позове ме телефоном каже где је ливада ја одрадим све  дотерам кући, спакујем а домаћин само да плати и скува кафу“, каже Савић.

Ненад има 21 хектар земље, од тога обрадиве 14 хектара. Има седам крава, гаји свиње и овце. Пољопривреда је његово главно занимање и не жали се. Све послове ради сам али му по некад у помоћ прискочи његов верни пријатељ Мачак.

„Ја и Мачак смо пријатељи 15 година, увек је био ту за мене кад не могу да стигнем да урадим сам да ми помогне. Људи овде у селу увек шаљиво прокоментаришу иде Ненад и Мачак али ми смо тим који побеђује“, каже Савић.

Иначе Ненадов верни дугогодишњи пријатељ Раја има надимак Мачак. Углавном вози трактор али ни остали послови му нису тешки.

ТопПрес

KOMENTARI

TOPPRESS: 0
DISQUS: 0